Reklama

Reklama

Pulpety w sosie

Sycą na długo.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • jajko
  • 40 dag pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Do mięsa mielonego dodaj kaszę, cebulę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Reklama

2. Z masy uformuj małe kulki. Na patelni rozgrzej olej, smaż pulpety 2 minuty z każdej strony. Do garnka wlej litr wody, zagotuj, posól, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Do gotującej się wody wkładaj kulki mięsa, gotuj 20 minut na małym ogniu.

3. W drugim garnku podgrzej oliwę, wlej pomidory, dopraw, gotuj 10 minut, zmiksuj. Sos wlej do pulpetów, wymieszaj.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje