Pulpety w sosie
Sycą na długo.
Składniki:
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- gałązka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- jajko
- 40 dag pomidorów krojonych bez skórki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Do mięsa mielonego dodaj kaszę, cebulę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Z masy uformuj małe kulki. Na patelni rozgrzej olej, smaż pulpety 2 minuty z każdej strony. Do garnka wlej litr wody, zagotuj, posól, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Do gotującej się wody wkładaj kulki mięsa, gotuj 20 minut na małym ogniu.
3. W drugim garnku podgrzej oliwę, wlej pomidory, dopraw, gotuj 10 minut, zmiksuj. Sos wlej do pulpetów, wymieszaj.