Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to obiadowy klasyk, szczególnie popularny wśród dzieci. To też świetna okazja, by przemycić w nich dodatkową porcję zdrowia. Pulpety w sosie pomidorowym są łatwe w przygotowaniu i można je jeść cały rok.

Składniki
- 500 gram mięsa mielonego
- czosnek
- jajko
- bułka tarta
- natka pietruszki
- dwie garście liści szpinaku
- sól
- pieprz bazylia
- oliwa
- passata pomidorowa
30 min
Pulpety w sosie pomidorowym - przygotowanie
Liście szpinaku oraz natkę pietruszki, opłucz i posiekaj na drobno.
Mięso przełóż do miski, wbij surowe jajko, czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z rozdrobnioną zieleniną i kilkoma łyżkami bułki tartej.
Przygotowaną masę przypraw i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obsmaż w rondlu, a gdy się zarumienią zalej passatą pomidorową i zagotuj.
Podawaj z ziemniakami lub ryżem
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz także: