Pulpety w sosie pomidorowym

Aktualizacja

Pulpety w sosie pomidorowym to obiadowy klasyk, szczególnie popularny wśród dzieci. To też świetna okazja, by przemycić w nich dodatkową porcję zdrowia. Pulpety w sosie pomidorowym są łatwe w przygotowaniu i można je jeść cały rok.

Pulpety w sosie pomidorowym z zielonym dodatkiem
Pulpety w sosie pomidorowym z zielonym dodatkiem 123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 gram mięsa mielonego
  • czosnek
  • jajko
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • dwie garście liści szpinaku
  • sól
  • pieprz bazylia
  • oliwa
  • passata pomidorowa
30 min

Pulpety w sosie pomidorowym - przygotowanie

Liście szpinaku oraz natkę pietruszki, opłucz i posiekaj na drobno.

Mięso przełóż do miski, wbij surowe jajko, czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z rozdrobnioną zieleniną i kilkoma łyżkami bułki tartej.

Przygotowaną masę przypraw i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obsmaż w rondlu, a gdy się zarumienią zalej passatą pomidorową i zagotuj.

Podawaj z ziemniakami lub ryżem


Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": SztufadaPolsat
zdjęcie
INTERIA.PL