Pulpety w sosie carbonara
Pulpety w sosie carbonara to połączenie polskich i włoskich smaków. Makaron z gęstym, białym sosem to jeden z klasyków włoskiej kuchni, który na stałe zagościł w polskim menu. Dziś, w wersji "na bogato" jako pulpety w sosie carbonara.

Składniki
- 500 gram drobiowego mięsa mielonego
- jajko
- bułka tarta
- czosnek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatałowa
- 200 gram boczku
- szklanka bulionu
- śmietanka 30%
- pęczek świeżego koperku
Pulpety w sosie carbonara - przygotowanie
Mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą i sos sojowy. Czosnek przepuść przez praskę, wymieszaj z solą i pieprzem. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W głębokim rondlu, z grubym dnem rozgrzej olej i obsmaż pulpety. Gdy się zrumienią, wlej bulion, zagotuj.Na patelni obsmaż boczek wcześniej pocięty w paski. Dodaj go do gotującego się sosu, dopraw gałką muszkatałową. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz temperaturę i wlej śmietankę. Mieszaj, aż sos zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać.Podawaj z makaronem penne, posyp świeżym koperkiem.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz także: