Reklama

Reklama

Pulpety w sosie carbonara

Pulpety w sosie carbonara to połączenie polskich i włoskich smaków. Makaron z gęstym, białym sosem to jeden z klasyków włoskiej kuchni, który na stałe zagościł w polskim menu. Dziś, w wersji "na bogato" jako pulpety w sosie carbonara.


Czas przyrządzenia: 30 minut

Składniki

  • 500 gram drobiowego mięsa mielonego
  • jajko
  • bułka tarta
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 200 gram boczku
  • szklanka bulionu
  • śmietanka 30%
  • pęczek świeżego koperku

Pulpety w sosie carbonara - przygotowanie

Mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą i sos sojowy. Czosnek przepuść przez praskę, wymieszaj z solą i pieprzem. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

W głębokim rondlu, z grubym dnem rozgrzej olej i obsmaż pulpety. Gdy się zrumienią, wlej bulion, zagotuj.

Na patelni obsmaż boczek wcześniej pocięty w paski. Dodaj go do gotującego się sosu, dopraw gałką muszkatałową. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz temperaturę i wlej śmietankę. Mieszaj, aż sos zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać.

Podawaj z makaronem penne, posyp świeżym koperkiem.

Reklama

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Risotto z warzywami

Domowa pizza

Pizza w czterech smakach

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje