Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowym

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez konkretnych potraw – smaków i zapachów. I chociaż nie jest to czas na rewolucyjne kulinarne eksperymenty, podanie tradycyjnych potraw w nieco innych odsłonach może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Pulpety z białej kiełbasy
Pulpety z białej kiełbasymateriały prasowe

Jedne z najpopularniejszych zup, będące stałą pozycją w wielkanocnym menu, są żurek lub barszcz biały. Choć istnieją regiony Polski, w których podaje się go z twarogiem, najczęściej serwowany jest z jajem na twardo i białą kiełbasą. Ta ostatnia  obowiązkowo wpisuje się w paletę smaków, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy. Białą kiełbasę można wykorzystać również jako główny składnik bardziej finezyjnego dania głównego - smakowitych pulpecików. Do podkreślenia ich smaku wystarczy podać łatwy w przygotowaniu sos na bazie chrzanu i śmietany.

Sposób przygotowania

Białe kiełbasy obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski.

2.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
3.  Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 4. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 3 cm).
4.  Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpety na średniej mocy palnika, ok. 3 min z każdej strony. Usmażone pulpety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
5.  Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/80°C/obr. 1.
6.  Dodać chrzan, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 4.
7.  Do naczynia miksującego dodać usmażone pulpety, podgrzewać 3 min/60°C. Podawać na ciepło jako danie główne z dodatkiem ziemniaków.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1.  Białe kiełbasy obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski.

2.  Posiekać czosnek i włożyć do naczynia, w którym będziemy wszystko miksować.

3.  Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i pieprz, wymieszać. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 3 cm).

4.  Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpety na średniej mocy palnika, ok. 3 min z każdej strony. Usmażone pulpety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

5.  Następnie roztopić na patelni masło.

6.  Dodać chrzan, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać.

7.  Usmażone pulpety podawać na ciepło jako danie główne z dodatkiem ziemniaków.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas