Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowym
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez konkretnych potraw – smaków i zapachów. I chociaż nie jest to czas na rewolucyjne kulinarne eksperymenty, podanie tradycyjnych potraw w nieco innych odsłonach może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Jedne z najpopularniejszych zup, będące stałą pozycją w wielkanocnym menu, są żurek lub barszcz biały. Choć istnieją regiony Polski, w których podaje się go z twarogiem, najczęściej serwowany jest z jajem na twardo i białą kiełbasą. Ta ostatnia obowiązkowo wpisuje się w paletę smaków, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy. Białą kiełbasę można wykorzystać również jako główny składnik bardziej finezyjnego dania głównego - smakowitych pulpecików. Do podkreślenia ich smaku wystarczy podać łatwy w przygotowaniu sos na bazie chrzanu i śmietany.
Sposób przygotowania
Białe kiełbasy obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
3. Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 4. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 3 cm).
4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpety na średniej mocy palnika, ok. 3 min z każdej strony. Usmażone pulpety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
5. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/80°C/obr. 1.
6. Dodać chrzan, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 4.
7. Do naczynia miksującego dodać usmażone pulpety, podgrzewać 3 min/60°C. Podawać na ciepło jako danie główne z dodatkiem ziemniaków.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
1. Białe kiełbasy obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski.
2. Posiekać czosnek i włożyć do naczynia, w którym będziemy wszystko miksować.
3. Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i pieprz, wymieszać. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 3 cm).
4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpety na średniej mocy palnika, ok. 3 min z każdej strony. Usmażone pulpety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
5. Następnie roztopić na patelni masło.
6. Dodać chrzan, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać.
7. Usmażone pulpety podawać na ciepło jako danie główne z dodatkiem ziemniaków.