Reklama

Reklama

Purée z brukselką

Prawdziwa gratka dla wielbicieli zapiekanek. Pyszna brukselka zapieczona w purée z dodatkiem boczku i sera szybko podbije serca domowników.

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1/2 kg brukselki
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • cukier, gałka muszkatołowa
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Brukselkę oczyść, odetnij piętki. Każdą główkę ponacinaj od spodu na krzyż (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wrzuć na posolony wrzątek z dodatkiem szczypty cukru. Ugotuj na półtwardo (koniecznie bez przykrycia). Osącz na sicie. Przelej zimną wodą.

Reklama

2. Osobno ugotuj obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Po odlaniu przepuść je przez praskę lub utłucz. Dodaj masło i mleko. Starannie wymieszaj lub zmiksuj całość na purée. Dopraw je do smaku solą oraz szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.

3. Wędzony boczek pokrój w cienkie plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.

4. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na spodzie rozłóż purée. Na nim umieść brukselkę i połowę startego sera. Rozłóż boczek. Piecz całość 25 min. Wierzch zapiekanki posyp resztą sera. Zapiekaj w tej samej temperaturze jeszcze 10-15 minut.

Dowiedz się więcej na temat: puree | zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje