Puree ze szpinakiem
Puree ze szpinakiem w wiosennej odsłonie to dowód na to, że tłuczone ziemniaki nie muszą być nudne. Kilka zdrowych dodatków i odrobina inwencji kulinarnej, zamienią popularne puree ze szpinakiem w witaminową bombę.

Składniki
- 10 dag szpinaku
- czosnek
- 4-5 szt. pomidorów koktajlowych
- 3-4 gotowane średnie ziemniaki
- 2 żółtka
- tarty ser
- masło
- gałka muszkatałowa, sól, pieprz
Puree ze szpinakiem - przygotowanie
Na wolnym ogniu w głębokiej patelni roztop masło, dodaj czosnek i posiekane liście szpinaku.Ziemniaki ubij z dodatkiem żółtek, dodaj przyprawy i mieszaj, aż składniki połączą się w aksamitną całość. Przełóż na patelnię i połącz z resztą składników. Gotową masę formuj w kulki i ułóż na blasze. Każdą porcję posyp serem i połówką pomidorka koktajlowego.Zapiekaj w 180 stopniach, aż ser się zarumieni.
Co jeszcze można wyczarować ze szpinaku? Sprawdź:
Zobacz również: