Reklama

Reklama

Puree ze szpinakiem

Puree ze szpinakiem w wiosennej odsłonie to dowód na to, że tłuczone ziemniaki nie muszą być nudne. Kilka zdrowych dodatków i odrobina inwencji kulinarnej, zamienią popularne puree ze szpinakiem w witaminową bombę.

Czas przyrządzenia: 15 minut

Składniki

  • 10 dag szpinaku
  • czosnek
  • 4-5 szt. pomidorów koktajlowych
  • 3-4 gotowane średnie ziemniaki
  • 2 żółtka
  • tarty ser
  • masło
  • gałka muszkatałowa, sól, pieprz

Puree ze szpinakiem - przygotowanie

Na wolnym ogniu w głębokiej patelni roztop masło, dodaj czosnek i posiekane liście szpinaku.

Ziemniaki ubij z dodatkiem żółtek, dodaj przyprawy i mieszaj, aż składniki połączą się w aksamitną całość. Przełóż na patelnię i połącz z resztą składników. 

Gotową masę formuj w kulki i ułóż na blasze. Każdą porcję posyp serem i połówką pomidorka koktajlowego.

Zapiekaj w 180 stopniach, aż ser się zarumieni.

Co jeszcze można wyczarować ze szpinaku? Sprawdź:

Zupa szpinakowa

Reklama

Ziemniaki z sosem serowym i szpinakiem

Szpinak zapiekany

Zobacz również:



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy