Puszysta Bomba
W krainie deserów.
- 2 łyżki żelatyny,
- 1/3 szklanki,
- gorącej kawy,
- 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady,
- 3/4 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki kropli miętowych,
- 2 szklanki śmietanki kremówki,
- bita śmietana i czekoladowe kwiatki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej kawy. Odstaw, a kiedy spęcznieje połącz z gorącą kawą i mieszając rozpuść w niej żelatynę. 2. Czekoladę posiekaj. Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Powoli dolewaj kawę z żelatyną. Dodaj szczyptę soli, cukier i krople miętowe. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ochłodź. Następnie połącz z ubitą na sztywno śmietanką. 3. Całość wlej do posmarowanej tłuszczem miseczki o pojemności 8 szklanek. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Gotowy deser wybij z formy na talerz. Udekoruj.
Czas przygotowania: 45 minut
Wartość kaloryczna 1 porcji: 250 kcal.
Lubisz słodkości? Zobacz też: