Puszyste naleśniki z farszem

Na słodko.

Składniki:

Ciasto:

- 1/4 l mleka,
- 2 jajka,
- 7 łyżek mąki ,
- 2 łyżki cukru (do słodkiego farszu),
- szczypta soli,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej sklarowane masło,

Farsz:

- 0,5 kg białego tłustego sera,
- 2 żółtka śmietana 18 proc,
- garść rodzynek (niekonieczne),
- cukier waniliowy,
- cukier puder do smaku,

Sos:

- duży jogurt naturalny,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 krople olejku migdałowego,
- łyżka cukru konfitury wiśniowej

Sposób przyrządzenia:

Jajka wbić do mleka, rozmącić, dodać sól, dalej dodawać po łyżce mąkę i cukier uważając, żeby nie zrobiły się grudki. Na koniec do ciasta dodać łyżkę stopionego masła i odstawić na pół godziny, żeby mąka spęczniała. Robimy farsz. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Na koniec można dodać namoczone rodzynki. Sos: jogurt wymieszać ze śmietaną i łyżką cukru cukrem pudrem, dodać olejek, sos nie powinien być słodki. Na rozgrzaną patelnię kłaść odrobinę tłuszczu i smażyć naleśniki. Konsystencję ciasta regulować dolewając ewentualnie mleko, jednak powinno być dość gęste. Gotowe naleśniki napełniać farszem i układać na talerzu. Polać sosem i konfiturami. Uwagi: Konfitury powinny być płynne, ewentualnie można zastosować tzw. fryżelinę owocową lub gotowy sos do lodów. Nie należy smażyć naleśników z nadzieniem, gdyż ser się zetnie, danie ma być chłodne. Oczywiście można stosować dowolne farsze, pamiętając, żeby nie dodawać cukru do słonych naleśników.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas