Puszyste naleśniki z farszem
Na słodko.
Składniki:
Ciasto:
- 1/4 l mleka, - 2 jajka, - 7 łyżek mąki , - 2 łyżki cukru (do słodkiego farszu), - szczypta soli, - tłuszcz do smażenia (najlepiej sklarowane masło,
Farsz:
- 0,5 kg białego tłustego sera, - 2 żółtka śmietana 18 proc, - garść rodzynek (niekonieczne), - cukier waniliowy, - cukier puder do smaku,
Sos:
- duży jogurt naturalny, - 2 łyżki śmietany 18 proc., - 2 krople olejku migdałowego, - łyżka cukru konfitury wiśniowej
Sposób przyrządzenia:
Jajka wbić do mleka, rozmącić, dodać sól, dalej dodawać po łyżce mąkę i cukier uważając, żeby nie zrobiły się grudki. Na koniec do ciasta dodać łyżkę stopionego masła i odstawić na pół godziny, żeby mąka spęczniała. Robimy farsz. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Na koniec można dodać namoczone rodzynki. Sos: jogurt wymieszać ze śmietaną i łyżką cukru cukrem pudrem, dodać olejek, sos nie powinien być słodki. Na rozgrzaną patelnię kłaść odrobinę tłuszczu i smażyć naleśniki. Konsystencję ciasta regulować dolewając ewentualnie mleko, jednak powinno być dość gęste. Gotowe naleśniki napełniać farszem i układać na talerzu. Polać sosem i konfiturami. Uwagi: Konfitury powinny być płynne, ewentualnie można zastosować tzw. fryżelinę owocową lub gotowy sos do lodów. Nie należy smażyć naleśników z nadzieniem, gdyż ser się zetnie, danie ma być chłodne. Oczywiście można stosować dowolne farsze, pamiętając, żeby nie dodawać cukru do słonych naleśników.