Puszyste oponki serowe: Karnawałowa konkurencja dla pączków
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Pyszniące się na paterach pączki, ciasteczka z dodatkiem kremu orzechowego, a może nieco mniej słodki chrust? Jeśli zastanawiasz się, jakimi słodkościami uraczyć domowników oraz przybyłych gości w karnawale, mamy smakowitą sugestię. Wypróbuj prosty i niezwykle smaczny przepis na pulchne i wyrośnięte oponki serowe. Doradzamy przygotowanie podwójnej porcji, bo ekspresowo znikają ze stołu.
Spis treści:
Chrupiące pączki z dziurką - prosty deser
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nimi wypełnione słodkościami wystawy w cukierniach oraz sklepach. Od lat niezmiennie prym tego dnia wiodą pączki wypełnione marmoladą, kremem czy budyniem, a dodatkowo obficie oblane lukrem lub posypane szczodrą ilością cukru pudru. Osobom, które w ten dzień planują przygotować własne słodkości, polecamy wypróbowanie pączków z dziurką, zwanych oponkami.
Czym oponki różnią się od klasycznych pączków? Nie znajdziemy w nich nadzienia, warstwy lukru, ani innych polew. Ich przygotowanie nie wymaga spędzenia kilku godzin w kuchni oraz uzbrajania się w cierpliwość podczas wyrastania ciasta, dzięki czemu możemy dość szybko rozkoszować się słodkim przysmakiem. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, usmażyć oponki w rozgrzanym oleju i serwować na stół.
Oponki serowe - jak je zrobić?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 g twarogu w kostce
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki cukru białego
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cukier puder
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Do miski wrzucamy kolejno: przesianą mąkę pszenną, pokrojony na mniejsze kawałki twaróg, jajka, cukier biały i waniliowy, a także szczyptę soli i sodę oczyszczoną.
- Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. W kolejnym kroku wałkujemy ciasto na grubość 1 cm i wycinamy koła za pomocą szklanki.
- Jak przygotować charakterystyczne dziurki w oponkach? W tym celu warto sięgnąć po niewielki kieliszek lub plastikową zakrętkę od butelki.
- Głęboki garnek napełniamy olejem rzepakowym i porządnie go rozgrzewamy. Gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, wrzucamy do niego po kolei oponki i smażymy z obu stron.
- Idealnie upieczone oponki powinny zachwycać rumianym kolorem. Gotowe przekładamy na kawałek ręcznika papierowego, by odciekły z tłuszczu.
- Po lekkim przestygnięciu obficie posypujemy oponki cukrem pudrem. Smacznego!
Sprawdź: Słodkie oponki
Jak uchronić oponki przed wpijaniem tłuszczu?
Tłuste i rozpadające się w dłoniach oponki w niczym nie przypominają przysmaku znanego nam jeszcze z czasów dzieciństwa. Te podawane przez mamy czy babcie zachwycały chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Co zrobić, by smażone oponki nie piły tłuszczu jak szalone? Odpowiedzią jest wrzucanie ich na mocno rozgrzany olej. Jak sprawdzić, czy osiągnął już właściwą temperaturę? Przydatny okazuje się specjalny termometr kulinarny. Jeśli jednak nie chcemy w niego inwestować, możemy wypróbować prosty patent.
Trik polega na wrzuceniu odrobiny ciasta do naczynia z rozgrzanym tłuszczem. Jeśli natychmiast uniesie się na powierzchni, możemy przystąpić do smażenia. Osoby o większym doświadczeniu kulinarnym doradzają także, by jednorazowo nie smażyć zbyt wielu oponek. Wrzucenie kilku sztuk uniemożliwi im wypłynięcie, przez co dłużej będą zanurzone w tłuszczu i zdążą nim nasiąknąć. Specjaliści zdradzili jeszcze jedną sztuczkę na udane oponki. Wystarczy do gorącego oleju dodać odrobinę spirytusu lub octu. Skutecznie ograniczą wchłanianie tłuszczu, a dodatkowo nadadzą słodkościom idealnej puszystości.
Sprawdź również: