Puszyste oponki serowe: Karnawałowa konkurencja dla pączków

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
113
Udostępnij
Jak przygotować smakowite oponki serowe?
Jak przygotować smakowite oponki serowe?123RF/PICSEL

Chrupiące pączki z dziurką - prosty deser

Oponki serowe - jak je zrobić?

Ciasto na oponki serowe nie wymaga wyrastania
Ciasto na oponki serowe nie wymaga wyrastania123RF/PICSEL
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g twarogu w kostce
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej rzepakowy do smażenia
  1. Do miski wrzucamy kolejno: przesianą mąkę pszenną, pokrojony na mniejsze kawałki twaróg, jajka, cukier biały i waniliowy, a także szczyptę soli i sodę oczyszczoną.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. W kolejnym kroku wałkujemy ciasto na grubość 1 cm i wycinamy koła za pomocą szklanki.
  3. Jak przygotować charakterystyczne dziurki w oponkach? W tym celu warto sięgnąć po niewielki kieliszek lub plastikową zakrętkę od butelki.
  4. Głęboki garnek napełniamy olejem rzepakowym i porządnie go rozgrzewamy. Gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, wrzucamy do niego po kolei oponki i smażymy z obu stron.
  5. Idealnie upieczone oponki powinny zachwycać rumianym kolorem. Gotowe przekładamy na kawałek ręcznika papierowego, by odciekły z tłuszczu.
  6. Po lekkim przestygnięciu obficie posypujemy oponki cukrem pudrem. Smacznego!

Jak uchronić oponki przed wpijaniem tłuszczu?

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Zmysłowe smaki: Oponki serowe
      Zmysłowe smaki: Oponki seroweINTERIA.TVInteria.tv
      Przejdź na