Puszyste oponki serowe: Karnawałowa konkurencja dla pączków

Jak przygotować smakowite oponki serowe?
Jak przygotować smakowite oponki serowe?123RF/PICSEL

Chrupiące pączki z dziurką - prosty deser

Zobacz również:

    Oponki serowe - jak je zrobić?

    Ciasto na oponki serowe nie wymaga wyrastania
    Ciasto na oponki serowe nie wymaga wyrastania123RF/PICSEL
    • 500 g mąki pszennej
    • 500 g twarogu w kostce
    • 3 duże jajka
    • 1/3 szklanki cukru białego
    • 1,5 łyżki cukru waniliowego
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • cukier puder
    • olej rzepakowy do smażenia
    1. Do miski wrzucamy kolejno: przesianą mąkę pszenną, pokrojony na mniejsze kawałki twaróg, jajka, cukier biały i waniliowy, a także szczyptę soli i sodę oczyszczoną.
    2. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. W kolejnym kroku wałkujemy ciasto na grubość 1 cm i wycinamy koła za pomocą szklanki.
    3. Jak przygotować charakterystyczne dziurki w oponkach? W tym celu warto sięgnąć po niewielki kieliszek lub plastikową zakrętkę od butelki.
    4. Głęboki garnek napełniamy olejem rzepakowym i porządnie go rozgrzewamy. Gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, wrzucamy do niego po kolei oponki i smażymy z obu stron.
    5. Idealnie upieczone oponki powinny zachwycać rumianym kolorem. Gotowe przekładamy na kawałek ręcznika papierowego, by odciekły z tłuszczu.
    6. Po lekkim przestygnięciu obficie posypujemy oponki cukrem pudrem. Smacznego!

    Jak uchronić oponki przed wpijaniem tłuszczu?

    Zmysłowe smaki: Oponki seroweINTERIA.TVInteria.tv