Puszyste racuchy

Puszyste racuchy z makiem na zsiadłym mleku
Puszyste racuchy z makiem na zsiadłym mleku123RF/PICSEL

Makowe pieguski na zsiadłym mleku

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 3 cukry waniliowe
  • 3 łyżki suchego mielonego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
  • 60 dag wiśni (bez pestek)
  • 1 szkl. soku wiśniowego
  • 4 łyżki rumu
  • 2 szklanki jogurtu
  • 4 łyżki oleju
6 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Pyszne twarogowe racuchy z morelami
Pyszne twarogowe racuchy z morelami123RF/PICSEL

Twarogowe talarki z morelami

Składniki

  • 25 dag chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 średnich moreli
  • 6-7 łyżek miodu
4 porcji

Sposób przygotowania:

Maślankowe placuszki ze śliwkami
Maślankowe placuszki ze śliwkami123RF/PICSEL

Maślankowe placuszki ze śliwkami

Składniki

  • 1/3 kostki (około 7 dag) masła
  • 30 dag śliwek węgierek + śliwki do obłożenia placków
  • 1-2 łyżki soku wyciśniętego
  • cytryny w 2 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl. maślanki
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
6 porcji

Sposób przygotowania: