Reklama

Reklama

Puszyste racuchy

Kto z nas nie kocha racuchów? Są pyszne, puszyste i szybkie do zrobienia. Racuchy to pomysł na smakowity podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Przedstawiamy trzy wyjątkowe przepisy na najprostsze i najlepsze chrupiące placuszki z owocami.

Makowe pieguski na zsiadłym mleku

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 3 cukry waniliowe
  • 3 łyżki suchego mielonego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
  • 60 dag wiśni (bez pestek)
  • 1 szkl. soku wiśniowego
  • 4 łyżki rumu
  • 2 szklanki jogurtu
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Mąkę z proszkiem przesiej. Dodaj jajka, 1 cukier waniliowy, mak i mleko. Gruszki obierz, zetrzyj, dodaj do ciasta. Wymieszaj. Przykryj i odstaw na 30 minut. 

2. Wiśnie włóż do garnka. Zalej sokiem. Zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia. Lekko przestudź. Dolej rum. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Nałóż porcje ciasta, formując owalne racuchy. Smaż na rumiano (razem 15 minut). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. 

4. Jogurt wymieszaj z resztą cukru waniliowego. Racuchy ułóż na talerzach. Podawaj z wiśniami w rumowej zalewie oraz waniliowym jogurtem.  

Dobre rady cukiernika

Reklama

Ciasto nabieraj łyżką, moczoną uprzednio za każdym razem w gorącej wodzie. Dzięki temu nie będzie kleiło się do łyżki i łatwiej uformujesz racuchy. 

W trakcie smażenia możesz dodatkowo przykryć patelnię pokrywką. Ten prosty trik sprawi, że racuszki na nabiale będą jeszcze delikatniejsze w smaku i bardziej puszyste. 

Jeśli zrobiłaś więcej racuchów i coś zostało na drugi dzień, włóż je na kilkanaście sekund do kuchenki mikrofalowej. W ten sposób błyskawicznie je odświeżysz. Znowu będą ciepłe, pachnące i miękkie.

Dowiedz się więcej na temat: racuchy | puszyste racuchy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje