Reklama

Reklama

Puszyste racuchy

Kto z nas nie kocha racuchów? Są pyszne, puszyste i szybkie do zrobienia. Racuchy to pomysł na smakowity podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Przedstawiamy trzy wyjątkowe przepisy na najprostsze i najlepsze chrupiące placuszki z owocami.

Makowe pieguski na zsiadłym mleku

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 3 cukry waniliowe
  • 3 łyżki suchego mielonego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
  • 60 dag wiśni (bez pestek)
  • 1 szkl. soku wiśniowego
  • 4 łyżki rumu
  • 2 szklanki jogurtu
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Mąkę z proszkiem przesiej. Dodaj jajka, 1 cukier waniliowy, mak i mleko. Gruszki obierz, zetrzyj, dodaj do ciasta. Wymieszaj. Przykryj i odstaw na 30 minut. 

2. Wiśnie włóż do garnka. Zalej sokiem. Zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia. Lekko przestudź. Dolej rum. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Nałóż porcje ciasta, formując owalne racuchy. Smaż na rumiano (razem 15 minut). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. 

4. Jogurt wymieszaj z resztą cukru waniliowego. Racuchy ułóż na talerzach. Podawaj z wiśniami w rumowej zalewie oraz waniliowym jogurtem.  

Reklama

Dobre rady cukiernika

Ciasto nabieraj łyżką, moczoną uprzednio za każdym razem w gorącej wodzie. Dzięki temu nie będzie kleiło się do łyżki i łatwiej uformujesz racuchy. 

W trakcie smażenia możesz dodatkowo przykryć patelnię pokrywką. Ten prosty trik sprawi, że racuszki na nabiale będą jeszcze delikatniejsze w smaku i bardziej puszyste. 

Jeśli zrobiłaś więcej racuchów i coś zostało na drugi dzień, włóż je na kilkanaście sekund do kuchenki mikrofalowej. W ten sposób błyskawicznie je odświeżysz. Znowu będą ciepłe, pachnące i miękkie.

Twarogowe talarki z morelami

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 25 dag chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 średnich moreli
  • 6-7 łyżek miodu

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Twaróg zmiel, utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, wsyp kaszkę, mąkę i proszek. 

2. Potem dolej mleko oraz olej. Przemieszaj. Białka ubij na sztywno, pianę dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj je łyżką.

3. Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładaj ciasto, formując owalne, grubsze racuchy. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony (w sumie ok. 15 minut).

4. Morele rozetnij, usuń pestki. Na patelni podgrzej miód. Włóż połówki moreli, przeciętą stroną do dołu. Lekko podsmaż. Racuchy obłóż morelami. Polej miodem z patelni. 

Maślankowe placuszki ze śliwkami

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1/3 kostki (około 7 dag) masła
  • 30 dag śliwek węgierek + śliwki do obłożenia placków
  • 1-2 łyżki soku wyciśniętego
  • cytryny w 2 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl. maślanki
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Śliwki (30 dag) umyj, osusz, rozetnij i usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałeczki. Skrop je sokiem z cytryny. Stop połowę masła, odłóż do przestudzenia. 

2. Jajka utrzyj z cukrem i solą. Dodaj maślankę i uprzednio stopione masło. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszaj mikserem.

3. Do gotowego ciasta na placki domieszaj pokrojone śliwki. Na patelni porcjami rozgrzewaj resztę masła. Nakładaj ciasto (po ok. 4 łyżki na każdy racuch).

4. Formuj owalne placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron (razem ok. 15 minut). Gotowe placki oprósz cukrem pudrem i obłóż kawałeczkami śliwek. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: racuchy | puszyste racuchy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje