Puszyste racuchy
Kto z nas nie kocha racuchów? Są pyszne, puszyste i szybkie do zrobienia. Racuchy to pomysł na smakowity podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Przedstawiamy trzy wyjątkowe przepisy na najprostsze i najlepsze chrupiące placuszki z owocami.

Makowe pieguski na zsiadłym mleku
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 3 cukry waniliowe
- 3 łyżki suchego mielonego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 gruszki
- 60 dag wiśni (bez pestek)
- 1 szkl. soku wiśniowego
- 4 łyżki rumu
- 2 szklanki jogurtu
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Mąkę z proszkiem przesiej. Dodaj jajka, 1 cukier waniliowy, mak i mleko. Gruszki obierz, zetrzyj, dodaj do ciasta. Wymieszaj. Przykryj i odstaw na 30 minut.
2. Wiśnie włóż do garnka. Zalej sokiem. Zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia. Lekko przestudź. Dolej rum.
3. Na patelni rozgrzej olej. Nałóż porcje ciasta, formując owalne racuchy. Smaż na rumiano (razem 15 minut). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Jogurt wymieszaj z resztą cukru waniliowego. Racuchy ułóż na talerzach. Podawaj z wiśniami w rumowej zalewie oraz waniliowym jogurtem.
Dobre rady cukiernika
Ciasto nabieraj łyżką, moczoną uprzednio za każdym razem w gorącej wodzie. Dzięki temu nie będzie kleiło się do łyżki i łatwiej uformujesz racuchy.
W trakcie smażenia możesz dodatkowo przykryć patelnię pokrywką. Ten prosty trik sprawi, że racuszki na nabiale będą jeszcze delikatniejsze w smaku i bardziej puszyste.
Jeśli zrobiłaś więcej racuchów i coś zostało na drugi dzień, włóż je na kilkanaście sekund do kuchenki mikrofalowej. W ten sposób błyskawicznie je odświeżysz. Znowu będą ciepłe, pachnące i miękkie.

Twarogowe talarki z morelami
Składniki
- 25 dag chudego twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 mała torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 średnich moreli
- 6-7 łyżek miodu
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Twaróg zmiel, utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, wsyp kaszkę, mąkę i proszek.
2. Potem dolej mleko oraz olej. Przemieszaj. Białka ubij na sztywno, pianę dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj je łyżką.
3. Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładaj ciasto, formując owalne, grubsze racuchy. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony (w sumie ok. 15 minut).
4. Morele rozetnij, usuń pestki. Na patelni podgrzej miód. Włóż połówki moreli, przeciętą stroną do dołu. Lekko podsmaż. Racuchy obłóż morelami. Polej miodem z patelni.

Maślankowe placuszki ze śliwkami
Składniki
- 1/3 kostki (około 7 dag) masła
- 30 dag śliwek węgierek + śliwki do obłożenia placków
- 1-2 łyżki soku wyciśniętego
- cytryny w 2 jajka
- 2 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szkl. maślanki
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Śliwki (30 dag) umyj, osusz, rozetnij i usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałeczki. Skrop je sokiem z cytryny. Stop połowę masła, odłóż do przestudzenia.
2. Jajka utrzyj z cukrem i solą. Dodaj maślankę i uprzednio stopione masło. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszaj mikserem.
3. Do gotowego ciasta na placki domieszaj pokrojone śliwki. Na patelni porcjami rozgrzewaj resztę masła. Nakładaj ciasto (po ok. 4 łyżki na każdy racuch).
4. Formuj owalne placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron (razem ok. 15 minut). Gotowe placki oprósz cukrem pudrem i obłóż kawałeczkami śliwek.