Puszysty keks jogurtowy
Maliny przebierz, opłucz na sitku, osącz i osusz na ściereczce.
Składniki na 16 porcji:
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 20 dag malin
- 45 dag mąki pszennej
- 4 jajka
- 180 ml oleju
- 22 dag cukru
- skórka otarta oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i kasza manna do foremki
- mąka do oprószenia owoców
- maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Maliny przebierz, opłucz na sitku, osącz i osusz na ściereczce. Jajka wbij do metalowej miseczki. Dodaj cukier. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą. Żółtka z cukrem ubijaj mikserem, aż masa stanie się jasnokremowa i puszysta. Wtedy zdejmij ją z kąpieli wodnej i wystudź, ciągle ubijając. Następnie porcjami domieszaj olej i jogurt. Dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Mąkę przesiej z proszkiem, wsyp do masy jajeczno-jogurtowej. Mieszaj mikserem, aż składniki się połączą.2. Maliny oprósz mąką. Domieszaj do ciasta. Foremkę do keksów posmaruj tluszczem, oprósz kaszą manną. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto udekoruj malinami.Czas przygotowania: ok. 25 minut + 60 minut pieczenia