Reklama

Reklama

Puszysty krem z pieczonych warzyw à la pomidorowa

Ta zupa krem to bomba witaminowa. Znajdujące się w niej warzywa są zdrowe i dodadzą ci energii na cały dzień. Dodatek ziół wydobędzie jeszcze z nich dodatkowy smak i podkreśli aromat. Musisz tego spróbować.

Składniki

  • 8 pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 główka czosnku
  • 1 duża czerwona cebula lub 2 małe
  • 1 biała cebula średniej wielkości
  • olej do polania warzyw
  • 1 pęczek szczypiorku
  • garść świeżego oregano
  • sól i pieprz

Umyj warzywa. Pomidory, paprykę (bez gniazda nasiennego) i czosnek (całą główkę bez obierania) przekrój na pół. 

Cebule obierz i również przekrój na pół. 

Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie polej olejem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na godzinę. 

Po upieczeniu wyciśnij ząbki czosnku z główki i wrzuć wszystkie warzywa do blendera kielichowego. Dodaj pokrojony szczypiorek, oregano i zblenduj na gładki krem. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek i posyp świeżym oregano. 

Podawaj z grzankami.

Przepis pochodzi z książki "Misa Mocy 2".

Reklama

***

Zobacz również:

Fragment książki

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: misa mocy 2 | książka | przepis | krem | zupa krem | pieczone warzywa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje