Puszysty krem z pieczonych warzyw à la pomidorowa
Ta zupa krem to bomba witaminowa. Znajdujące się w niej warzywa są zdrowe i dodadzą ci energii na cały dzień. Dodatek ziół wydobędzie jeszcze z nich dodatkowy smak i podkreśli aromat. Musisz tego spróbować.
Umyj warzywa. Pomidory, paprykę (bez gniazda nasiennego) i czosnek (całą główkę bez obierania) przekrój na pół.
Cebule obierz i również przekrój na pół.
Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie polej olejem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na godzinę.
Po upieczeniu wyciśnij ząbki czosnku z główki i wrzuć wszystkie warzywa do blendera kielichowego. Dodaj pokrojony szczypiorek, oregano i zblenduj na gładki krem. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek i posyp świeżym oregano.
Podawaj z grzankami.
Przepis pochodzi z książki "Misa Mocy 2".
***
Zobacz również: