Puszysty obłoczek z sezonowego warzywa. Ciasto, którym bez opamiętania zajadam się jesienią

Jakie składniki są niezbędne do domowego ciasta dyniowego?
Jakie składniki są niezbędne do domowego ciasta dyniowego?123RF/PICSEL

Jaka dynia na ciasto dyniowe?

Zobacz również:

    Przepis na puszyste ciasto dyniowe

    Słodkie ciasto dyniowe bez trudu przygotujemy w domu
    Słodkie ciasto dyniowe bez trudu przygotujemy w domu123RF/PICSEL
    • 2 szklanki gładkiego miąższu z dyni
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    • 3 duże jajka
    • ½ szklanki oleju roślinnego
    • 1 opakowanie cukru z wanilią
    • 1-2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
    • 2 mielone goździki
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1-2 garści orzechów włoskich
    • 1 garść rodzynek

    Przygotowanie ciasta z dyni

    1. Pracę nad ciastem zaczynamy od wrzucenia rodzynek do miski, a następnie zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na bok do namoczenia.
    2. Orzechy włoskie wysypujemy na deskę i drobno siekamy ostrym nożem. W kolejnym kroku do czystego naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę.
    3. Do ubitych jajek cienkim strumieniem wlewamy olej, dodajemy przesianą mąkę pszenną, cukier z wanilią, sodę oraz cynamon.
    4. Podane składniki ponownie miksujemy przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera. W następnym etapie przechodzimy do przygotowania dyni.
    5. Wybraną dynię dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona oraz włókna. Jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy obrać ją ze skórki.
    6. Tak przygotowane warzywo ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub wrzucamy w kawałkach do blendera i miksujemy na gładko.
    7. Z powstałej papki odciskamy nadmiar płynu i dorzucamy do ubitych jajek razem z orzechami i odsączonymi z wody rodzynkami. Całość mieszamy.
    8. Surowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem lub olejem roślinnym formy do pieczenia o średnicy ok. 23-25 cm.
    9. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i trzymamy przez 45-50 minut lub do suchego patyczka. Gotowy wypiek wyciągamy na kratkę i dokładnie studzimy.
    10. Wierzch ostudzonego ciasta dyniowego obficie posypujemy cukrem pudrem. Możemy także posmarować cienką warstwą dobrej jakości miodu i udekorować kruszonymi orzechami. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Rogaliki drożdżowe z dyniąPolsat