Królowa jesieni w kuchni. Jej pomarańczowy miąższ to skarbnica witamin

Dynia Nelson. Przygotujesz z niej zarówno słodkie przekąski, jak i wytrawne dania.
Dynia Nelson. Przygotujesz z niej zarówno słodkie przekąski, jak i wytrawne dania.sakata.co.zamateriał zewnętrzny

Dynia nelson – kiedy sezon?

Zobacz również:

    Właściwości dyni Nelson

    Dynię można przyrządzić na wiele różnych sposobów.
    Dynię można przyrządzić na wiele różnych sposobów.123RF/PICSEL

    Wartości odżywcze dyni Nelson

    Zobacz również:

      Co można zrobić z dyni Nelson?

      Zupa krem z dyni to idealne, rozgrzewające danie na jesień.
      Zupa krem z dyni to idealne, rozgrzewające danie na jesień.123RF/PICSEL
      Purée z dyni może zastąpić ziemniaki do obiadu
      Purée z dyni może zastąpić ziemniaki do obiadumargouillat123RF/PICSEL

      Pieczona dynia Nelson z ziołami i czosnkiem

      • 1 średnia dynia Nelson
      • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
      • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
      • 1 łyżeczka suszonego tymianku
      • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
      • Sól i pieprz do smaku
      • Opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (dla lekko słodkiego smaku)
      1. Dynię Nelson umyj, przekrój na pół i usuń nasiona. Następnie pokrój dynię na mniejsze kawałki (np. w kostkę lub plastry), pozostawiając skórkę.
      2. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz oraz opcjonalnie miód lub syrop klonowy. Dodaj pokrojoną dynię i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte przyprawami.
      3. Przełóż dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładając kawałki w jednej warstwie, aby równomiernie się upiekły. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż dynia będzie miękka i lekko zarumieniona. W połowie pieczenia możesz delikatnie przemieszać kawałki dyni, aby piekły się równomiernie.
      „Ewa gotuje”: Rogaliki drożdżowe z dyniąPolsat