Puszysty suflet waniliowy
Pokochasz ten deser!
Składniki:
- 40 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- nasiona z laski wanilii
- śmietana do podania
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Posmaruj połową masła cztery foremki do zapiekania, po czym obsyp ich ścianki połową cukru pudru (nadmiar wysyp).
2. Czekoladę i resztę masła rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż dokładnie się połączą. Zdejmij z ognia i trochę ostudź. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj kolejno do czekoladowej masy, dokładnie mieszając. Odstaw na bok, aby masa wystygła.
3. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo pozostały cukier puder. Najpierw dodaj do czekoladowej masy 1/3 piany z białek i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj resztę.
4. Przełóż do foremek gotową masę i wstaw do piekarnika. Piecz 18-20 minut, aż suflety zaczną wychodzić ponad foremki. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, ze śmietaną.