Pyszna kiełbaska

Czy dwulatek może jeść zwykłą kiełbasę?

Wędliny dostępne w sklepach zawierają sporo tłuszczu, soli, azotynów
Wędliny dostępne w sklepach zawierają sporo tłuszczu, soli, azotynów123RF/PICSEL

Dziecko powyżej 1. roku życia może jeść produkty z kuchni "dorosłej", ale warto przestrzegać zasady, by były to produkty najwyższej jakości.

Tymczasem wędliny dostępne w sklepach zawierają sporo tłuszczu, soli, azotynów.

Także jakość mięsa, z którego są produkowane, pozostawia zazwyczaj wiele do życzenia. Nic nie powinno się stać, jeśli maluch zje mały kawałek kiełbasy lub kabanosa.

Ale jeśli zaczną one smakować smykowi, bardzo trudno będzie potem ograniczyć ich ilość w jego jadłospisie.

Dla małego dziecka najlepsze są mięsa pieczone w domu, np. schab, pierś z indyka lub domowy pasztet.

Dla urozmaicenia diety warto szkrabowi podać też wysokogatunkową wędlinę: szynkę, polędwicę.

Co kilka dni można zaserwować mu również parówkę (przeznaczoną dla dzieci, z atestem odpowiednich instytucji opiniujących jakość produktów).

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowie Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas