Reklama

Reklama

Pyszna pasta paprykowa

Urozmaici każdą kanapkę!

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 średnie wielkości bagietki
  • 25 dag serka wiejskiego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • olej
  • ocet winny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Papryki pokrój w pionowe paski, usuń gniazda nasienne i umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Osusz je papierowym ręcznikiem i ułóż na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.

Reklama

Tymianek opłucz, osusz i otrzyj listki z łodyżek. Papryki skrop olejem, oprósz tymiankiem i wyłóż na blachę. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz, aż skórka się przyrumieni. 

Opieczone papryki włóż do worka foliowego, zamknij i pozostaw aż do ostudzenia. Wyjmij i usuń z nich skórkę.

Do miski wlej 2 łyżki oleju oraz łyżkę octu winnego. Włóż pokrojoną paprykę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz doprawić pastę paprykową zmiażdżonym czosnkiem.

Bagietkę pokrój ukośnie w plastry. Opiecz na suchej patelni. Serek wymieszaj z solą oraz pieprzem do smaku. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Pastę paprykową rozłóż na kromkach bagietki. Na wierzchu umieść ser i posyp szczypiorkiem.

Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: papryka | ​Pasta z pieczonej papryki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje