Pyszna pasta paprykowa
Urozmaici każdą kanapkę!

Składniki
- 3 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 4 gałązki tymianku
- 2 średnie wielkości bagietki
- 25 dag serka wiejskiego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- olej
- ocet winny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Papryki pokrój w pionowe paski, usuń gniazda nasienne i umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Osusz je papierowym ręcznikiem i ułóż na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.
Tymianek opłucz, osusz i otrzyj listki z łodyżek. Papryki skrop olejem, oprósz tymiankiem i wyłóż na blachę. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz, aż skórka się przyrumieni.
Opieczone papryki włóż do worka foliowego, zamknij i pozostaw aż do ostudzenia. Wyjmij i usuń z nich skórkę. Do miski wlej 2 łyżki oleju oraz łyżkę octu winnego. Włóż pokrojoną paprykę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz doprawić pastę paprykową zmiażdżonym czosnkiem.
Bagietkę pokrój ukośnie w plastry. Opiecz na suchej patelni. Serek wymieszaj z solą oraz pieprzem do smaku. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Pastę paprykową rozłóż na kromkach bagietki. Na wierzchu umieść ser i posyp szczypiorkiem.
Zobacz również: