Pyszna zapiekana zupa cebulowa od Ewy Wachowicz. Poprosicie o dokładkę

Nie ma nic lepszego niż ciepła zupa. Nic tak nie rozgrzewa, nie syci i nie dostarcza w tak prosty sposób składników odżywczych. I mało jest dań, które tak jak zupę, możemy przygotować praktycznie z tego, co mamy pod ręką. Dziś też przepis z minimalną listą składników - klasyczna francuska zupa cebulowa z lekkim twistem. Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" zaproponowała podanie tego przysmaku z... piekarnika. Spróbujcie!

Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczPaweł WodzyńskiEast News
„Ewa gotuje”: Cebulowa pod ciastem francuskimPolsat

Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim - przepis Ewy Wachowicz

SKŁADNIKI

  • 1 kg cebuli, najlepiej różnych rodzajów: biała, czerwona, cukrowa, szalotka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,
  • 1 l - rosołu wołowego,
  • świeży tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 g sera żółtego, np. gruyere,
  • arkusz ciasta francuskiego.

Przygotowanie: 

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić cebulę, przykryć i na małym ogniu dusić przez kilkadziesiąt minut. Od czasu do czasu zajrzeć i przemieszać. Następnie wlać wino. Podgrzewać aż odparuje. Dolać rosół. Przyprawić tymiankiem. Posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do żaroodpornych kokilek. Na wierzch zetrzeć trochę sera.

Przykryć kwadratami wyciętymi z arkusza ciasta francuskiego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekać przez 20 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas