Pyszna zapiekana zupa cebulowa od Ewy Wachowicz. Poprosicie o dokładkę
Nie ma nic lepszego niż ciepła zupa. Nic tak nie rozgrzewa, nie syci i nie dostarcza w tak prosty sposób składników odżywczych. I mało jest dań, które tak jak zupę, możemy przygotować praktycznie z tego, co mamy pod ręką. Dziś też przepis z minimalną listą składników - klasyczna francuska zupa cebulowa z lekkim twistem. Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" zaproponowała podanie tego przysmaku z... piekarnika. Spróbujcie!
Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim - przepis Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
- 1 kg cebuli, najlepiej różnych rodzajów: biała, czerwona, cukrowa, szalotka,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka białego wytrawnego wina,
- 1 l - rosołu wołowego,
- świeży tymianek,
- sól,
- pieprz,
- 100 g sera żółtego, np. gruyere,
- arkusz ciasta francuskiego.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić cebulę, przykryć i na małym ogniu dusić przez kilkadziesiąt minut. Od czasu do czasu zajrzeć i przemieszać. Następnie wlać wino. Podgrzewać aż odparuje. Dolać rosół. Przyprawić tymiankiem. Posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do żaroodpornych kokilek. Na wierzch zetrzeć trochę sera.
Przykryć kwadratami wyciętymi z arkusza ciasta francuskiego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekać przez 20 minut.
Zobacz również: Odchudzający dodatek do owsianki. Szybko podkręci metabolizm