3 nietypowe propozycje na grilla od Ewy Wachowicz. Goście będą pytać o przepis

Sezon grillowy jest jednym z dłużej wyczekiwanych okresów w roku. Kiedy pogoda sprzyja, potrawy robią się niemal same. Mówiąc o grillu niemal zawsze mamy jednak na myśli kiełbasę lub karczek. Czym można zaskoczyć gości na grillu? Oto nietypowe propozycje potraw od Ewy Wachowicz. Dokładka gwarantowana.

Czym można zaskoczyć gości na grillu? Nietypowe propozycje od Ewy Wachowicz
Czym można zaskoczyć gości na grillu? Nietypowe propozycje od Ewy WachowiczAKPA

Co na grilla? Standardowym, a jednocześnie wyjątkowo prostym w przygotowaniu wyborem jest kiełbasa. Wielu z nas często stawia również na dobrze wypieczoną karkówkę lub boczek. Te potrawy dla niektórych mogą być już jednak zbyt banalne lub najzwyczajniej - "przejadły się". Czym więc zaskoczyć gości podczas wiosennego grillowania? Z pomocą nadchodzi Ewa Wachowicz.

Co na grilla z mięsa? Ewa Wachowicz zdradza swoje przepisy

Ewa Wachowicz na wiosennego grilla poleca między innymi wątróbkę z marynowaną cebulą. Do jej przygotowania koniecznych będzie:

  • 500 g wątróbki drobiowej lub indyczej,
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach,
  • kilka gałązek świeżego oregano,
  • pieprz,
  • 2 pokrzywy do grillowania.

Składniki na cebulę marynowaną:

  • 2 cebule,
  • sól,
  • 1 łyżka octu winnego.

Cebulę należy pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odstawić na co najmniej kilka godzin.

Wątróbkę wyczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na każdej wątróbce położyć gałązkę oregano i owinąć plastrem boczku (dla pewności spiąć wykałaczką, można dać 2 plastry boczku). Zamykaną kratkę do grillowania posmarować olejem i ułożyć na niej wątróbkę w boczku.

Na rozżarzone węgle wrzucić pokrzywę, na ruszcie ułożyć kratkę z wątróbką. Piec z obu stron na złoty kolor, jednak nie za długo, bo zrobi się twarda. Przerzucić na półmisek i obłożyć zamarynowaną wcześniej cebulę.

Co na grilla z mięsa? Ewa Wachowicz zdradza swoje przepisy
Co na grilla z mięsa? Ewa Wachowicz zdradza swoje przepisy123RF/PICSEL

Inną, równie smaczną propozycją, jest kaszanka w jabłku. Obok niej nie przejdzie obojętnie żaden z gości. Jak ją przyrządzić? Potrzebować będziemy:

  • 4 jabłka,
  • 200 g kaszanki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dobrze wymieszać. Z jabłek odciąć górną część, owoce wydrążyć, nie docinając do końca. Nadziać kaszanką. Przykryć odciętym "kapeluszem". Upiec na grillu lub w piekarniku. Pod koniec grillowania nakryć pokrywą lub dużą metalową miską.

Co nietypowego na grilla? Szaszłyki inne niż wszystkie

Na grillu, mimo iż ten kojarzy się z dużymi ilościami mięsa, z powodzeniem przygotować można również wegetariańskie potrawy. Warto postawić na szaszłyki inne niż wszystkie. Oto jak przygotowuje je Ewa Wachowicz.

Nietypowe propozycje na grilla. Tych przepisów od Ewy Wachowicz musisz spróbować
Nietypowe propozycje na grilla. Tych przepisów od Ewy Wachowicz musisz spróbować123RF/PICSEL

Prowadząca program "Ewa gotuje" proponuje szaszłyki warzywne lub warzywno-serowe. Na patyczki na przemian nabić należy pokrojone w grubą kostkę warzywa: kolorowe papryki, cukinię, pomidorki koktajlowe, szalotki i oliwki. Między warzywami może również pojawić się ulubiony ser. Ewa Wachowicz poleca oscypka, halloumi, ser wegański lub tofu. Gotowe!

Matura z WF-u.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas