3 nietypowe propozycje na grilla od Ewy Wachowicz. Goście będą pytać o przepis
Sezon grillowy jest jednym z dłużej wyczekiwanych okresów w roku. Kiedy pogoda sprzyja, potrawy robią się niemal same. Mówiąc o grillu niemal zawsze mamy jednak na myśli kiełbasę lub karczek. Czym można zaskoczyć gości na grillu? Oto nietypowe propozycje potraw od Ewy Wachowicz. Dokładka gwarantowana.
Co na grilla? Standardowym, a jednocześnie wyjątkowo prostym w przygotowaniu wyborem jest kiełbasa. Wielu z nas często stawia również na dobrze wypieczoną karkówkę lub boczek. Te potrawy dla niektórych mogą być już jednak zbyt banalne lub najzwyczajniej - "przejadły się". Czym więc zaskoczyć gości podczas wiosennego grillowania? Z pomocą nadchodzi Ewa Wachowicz.
Zobacz również: Wrzuć na grilla zamiast kiełbasy. Goście będą zachwyceni
Co na grilla z mięsa? Ewa Wachowicz zdradza swoje przepisy
Ewa Wachowicz na wiosennego grilla poleca między innymi wątróbkę z marynowaną cebulą. Do jej przygotowania koniecznych będzie:
- 500 g wątróbki drobiowej lub indyczej,
- 200 g boczku wędzonego w plastrach,
- kilka gałązek świeżego oregano,
- pieprz,
- 2 pokrzywy do grillowania.
Składniki na cebulę marynowaną:
- 2 cebule,
- sól,
- 1 łyżka octu winnego.
Cebulę należy pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odstawić na co najmniej kilka godzin.
Wątróbkę wyczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na każdej wątróbce położyć gałązkę oregano i owinąć plastrem boczku (dla pewności spiąć wykałaczką, można dać 2 plastry boczku). Zamykaną kratkę do grillowania posmarować olejem i ułożyć na niej wątróbkę w boczku.
Na rozżarzone węgle wrzucić pokrzywę, na ruszcie ułożyć kratkę z wątróbką. Piec z obu stron na złoty kolor, jednak nie za długo, bo zrobi się twarda. Przerzucić na półmisek i obłożyć zamarynowaną wcześniej cebulę.
Zobacz również: Smakuje obłędnie. Prosty przepis na chleb maślankowy
Inną, równie smaczną propozycją, jest kaszanka w jabłku. Obok niej nie przejdzie obojętnie żaden z gości. Jak ją przyrządzić? Potrzebować będziemy:
- 4 jabłka,
- 200 g kaszanki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dobrze wymieszać. Z jabłek odciąć górną część, owoce wydrążyć, nie docinając do końca. Nadziać kaszanką. Przykryć odciętym "kapeluszem". Upiec na grillu lub w piekarniku. Pod koniec grillowania nakryć pokrywą lub dużą metalową miską.
Co nietypowego na grilla? Szaszłyki inne niż wszystkie
Na grillu, mimo iż ten kojarzy się z dużymi ilościami mięsa, z powodzeniem przygotować można również wegetariańskie potrawy. Warto postawić na szaszłyki inne niż wszystkie. Oto jak przygotowuje je Ewa Wachowicz.
Prowadząca program "Ewa gotuje" proponuje szaszłyki warzywne lub warzywno-serowe. Na patyczki na przemian nabić należy pokrojone w grubą kostkę warzywa: kolorowe papryki, cukinię, pomidorki koktajlowe, szalotki i oliwki. Między warzywami może również pojawić się ulubiony ser. Ewa Wachowicz poleca oscypka, halloumi, ser wegański lub tofu. Gotowe!
Zobacz również: Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku