Reklama

Pyszne babeczki z truskawkami i czekoladą

Z sezonu na truskawki warto korzystać, póki jeszcze trwa. Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się małe babeczki i muffinki - nie trzeba się martwić krojeniem, wystarczy porwać do ręki i cieszyć się wyśmienitym smakiem!

Kruche koszyczki z kremem ajerkoniakowym

Czas przyrządzenia: ok. 35 min + chłodzenie
Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 cytryna
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2 serki waniliowe homogenizowane
  • 1 tabliczka (10 dag) białej czekolady
  • 1 kieliszek (50 ml) ajerkoniaku
  • 70 dag truskawek
  • masło do foremek

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło, żółtka oraz 2 łyżki zimnej  wody, zagnieć ciasto. Chłodź je 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Szklanką wytnij krążki. Foremki dobrze posmaruj masłem. Wylep krążkami ciasta. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st.

3. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Czekoladę grubo zetrzyj. Sok oraz skórkę cytrynową połącz z serkiem, czekoladą i ajerkoniakiem.

4. Kruche spody wystudź. Śmietanę ubij, domieszaj do masy serowej. Spody napełnij kremem. Babeczki obłóż truskawkami pokrojonymi na cząstki

Reklama

Dobre rady cukiernika

Jeśli kupiłaś mało dojrzałe truskawki, pozostaw je na noc w przewiewnym miejscu (np. na balkonie), a ładnie się zabarwią i staną się słodsze.

Przed nałożeniem kremu kruche spody posmaruj białkiem. Dzięki temu ciasto szybko nie rozmięknie.

Cytrynę włóż na  20 sekund do mikrofalówki, a łatwo wyciśniesz ją do ostatniej kropelki.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Waniliowe muffinki pieguski

Czas przyrządzenia: ok. 60 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 kostka (20 dag) miękkiego masła albo margaryny
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 12 dużych dojrzałych truskawek
  • cukier puder z wanilią do posypania babeczek

Sposób przygotowania:

1. Formę z 12 wgłębieniami wyłóż foremkami z papieru (tzw. papilotkami). Tabliczkę czekolady posiekaj albo grubo zetrzyj.

2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka. Domieszaj mąkę, proszek, czekoladę i mleko. Ciasto nałóż do foremek.

3. Truskawki opłucz, osusz, odetnij szypułki. Owoce pokrój na kawałki. Wetknij po kilka do każdej muffinki. Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 40 minut.

4. Upieczone ciastka studź w foremce przez 10 minut. Potem wyjmij je i odłóż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem muffinki lekko oprósz cukrem pudrem z wanilią.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Tartaletki z puszystym musem

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + chłodzenie
Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 14 kruchych spodów do babeczek (gotowych lub przygotowanych według przepisu na stronie obok)
  • 80 dag truskawek
  • 3 tabliczki (30 dag) czekolady deserowej
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/4 kostki (5 dag) masła
  • 1 szkl. śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
  • 3 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę posiekaj, przełóż do metalowej miseczki. Dodaj masło  i postaw nad garnkiem  z parującą wodą. Poczekaj, aż czekolada stopi się i połączy z masłem.

2. Masę czekoladową zdejmij z ognia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka domieszaj do masy czekoladowej. Dolej gorącą wodę. Białka ubij z cukrem.

3. Schłodzoną śmietanę ubij, razem z pianą z białek domieszaj do  masy czekoladowo-żółtkowej. Mus schładzaj 1 godz. Potem przełóż do szprycy cukierniczej.

4. Babeczki napełnij musem. Truskawki opłucz, oczyść. Owoce pokrój i obłóż nimi spody napełnione musem. Schładzaj jeszcze 2 godziny. Udekoruj.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: babeczki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama