Pyszne, bo ze szpinakiem
Baby albo wyrośnięty, świeży i mrożony – szpinak dopasuje się do każdej potrawy. Wzbogaca smak, dodaje koloru. Jedzmy go dla zdrowia i przyjemności!

Fasola pod kołderką
Składniki
- szklanka suchej fasoli
- mała cukinia
- 2 kiełbaski wegańskie (na bazie białka roślinnego, np. z fasoli, soi)
- 1/2 l sosu pomidorowego
- garść szpinaku
- łyżka oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych
- sól
- sałatka z jarmużu
- kilka liści jarmużu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
1. Fasolę zalej osoloną wodą i zostaw na 12 godzin. Po tym czasie wymień wodę i gotuj fasolę do miękkości (minimum 40 minut). 2. Formę do zapiekania posmaruj kilkoma łyżkami oliwy. Cukinię i kiełbaski pokrój w plastry. Ułóż na dnie formy. Dodaj przyprawy i posól. Wsyp fasolę, przykryj liśćmi szpinaku i zalej sosem pomidorowym. Posyp po wierzchu połową płatków drożdżowych. 3. Piecz danie około 40 minut w temperaturze około 200 stopni C, aż sos się zredukuje i całość równomiernie zapiecze. 4. Na sałatkę obierz jarmuż z grubych łodyg. Liście posiekaj i przełóż do miski. Wymieszaj musztardę, miód, ocet i oliwę. Polej jarmuż dressingiem i wymieszaj. Przed podaniem posyp resztą płatków drożdżowych.

Zawijana pizza
Składniki
- 300 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej, najlepiej typ 00
- szczypta cukru
- łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy
- dodatki
- sos pomidorowy
- plastry wegańskiej szynki
- 400 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory
- wegańska mozzarella (opcjonalnie)
- kilka oliwek
- szczypta soli
- szczypta chilli w płatkach
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Wlej wodę do miski, dodaj drożdże, szczyptę cukru i kilka łyżek mąki. Zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Zostaw na 10 minut. 2. Dodaj sól. Mieszając dłonią, powoli dodawaj resztę mąki. Kiedy ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski, dodaj oliwę. Zagnieć ciasto na blacie. Posmaruj je oliwą i zostaw, aby wyrosło. 3. Szpinak poszatkuj i przenieś na patelnię. Dodaj posiekany czosnek i sól. Duś 10 minut, ostudź. 4. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, zaczynając od środka. Blachę do pieczenia oprósz mąką i przełóż na nią ciasto. Placek posmaruj sosem pomidorowym, zostawiając jeden suchy brzeg. Ułóż plastry wegańskiej szynki, szpinak, mozzarellę i pomidory. Posól, oprósz płatkami chilli, skrop oliwą. 5. Zroluj placek, tak aby farsz nie wyciekł. Piecz w temperaturze 180-200 stopni C około 30 minut, aż ciasto się zrumieni.