Pyszne, bo ze szpinakiem

Baby albo wyrośnięty, świeży i mrożony – szpinak dopasuje się do każdej potrawy. Wzbogaca smak, dodaje koloru. Jedzmy go dla zdrowia i przyjemności!

Potrawka ze szpinakiem
Potrawka ze szpinakiem123RF/PICSEL

Fasola pod kołderką

Sposób przygotowania

1. Fasolę zalej osoloną wodą i zostaw na 12 godzin. Po tym czasie wymień wodę i gotuj fasolę do miękkości (minimum 40 minut). 

2. Formę do zapiekania posmaruj kilkoma łyżkami oliwy. Cukinię i kiełbaski pokrój w plastry. Ułóż na dnie formy. Dodaj przyprawy i posól. Wsyp fasolę, przykryj liśćmi szpinaku i zalej sosem pomidorowym. Posyp po wierzchu połową płatków drożdżowych. 

3. Piecz danie około 40 minut w temperaturze około 200 stopni C, aż sos się zredukuje i całość równomiernie zapiecze. 

4. Na sałatkę obierz jarmuż z grubych łodyg. Liście posiekaj i przełóż do miski. Wymieszaj musztardę, miód, ocet i oliwę. Polej jarmuż dressingiem i wymieszaj. Przed podaniem posyp resztą płatków drożdżowych. 

Zawijaniec ze szpinakiem
Zawijaniec ze szpinakiem123RF/PICSEL

Zawijana pizza

Sposób przygotowania

1. Wlej wodę do miski, dodaj drożdże, szczyptę cukru i kilka łyżek mąki. Zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Zostaw na 10 minut. 

2. Dodaj sól. Mieszając dłonią, powoli dodawaj resztę mąki. Kiedy ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski, dodaj oliwę. Zagnieć ciasto na blacie. Posmaruj je oliwą i zostaw, aby wyrosło. 

3. Szpinak poszatkuj i przenieś na patelnię. Dodaj posiekany czosnek i sól. Duś 10 minut, ostudź. 

4. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, zaczynając od środka. Blachę do pieczenia oprósz mąką i przełóż na nią ciasto. Placek posmaruj sosem pomidorowym, zostawiając jeden suchy brzeg. Ułóż plastry wegańskiej szynki, szpinak, mozzarellę i pomidory. Posól, oprósz płatkami chilli, skrop oliwą. 

5. Zroluj placek, tak aby farsz nie wyciekł. Piecz w temperaturze 180-200 stopni C około 30 minut, aż ciasto się zrumieni. 


Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas