Reklama

Reklama

Pyszne, bo ze szpinakiem

Baby albo wyrośnięty, świeży i mrożony – szpinak dopasuje się do każdej potrawy. Wzbogaca smak, dodaje koloru. Jedzmy go dla zdrowia i przyjemności!

Fasola pod kołderką

Składniki

  • szklanka suchej fasoli
  • mała cukinia
  • 2 kiełbaski wegańskie (na bazie białka roślinnego, np. z fasoli, soi)
  • 1/2 l sosu pomidorowego
  • garść szpinaku
  • łyżka oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól

Składniki - sałatka z jarmużu

  • kilka liści jarmużu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

1. Fasolę zalej osoloną wodą i zostaw na 12 godzin. Po tym czasie wymień wodę i gotuj fasolę do miękkości (minimum 40 minut). 

2. Formę do zapiekania posmaruj kilkoma łyżkami oliwy. Cukinię i kiełbaski pokrój w plastry. Ułóż na dnie formy. Dodaj przyprawy i posól. Wsyp fasolę, przykryj liśćmi szpinaku i zalej sosem pomidorowym. Posyp po wierzchu połową płatków drożdżowych. 

3. Piecz danie około 40 minut w temperaturze około 200 stopni C, aż sos się zredukuje i całość równomiernie zapiecze. 

4. Na sałatkę obierz jarmuż z grubych łodyg. Liście posiekaj i przełóż do miski. Wymieszaj musztardę, miód, ocet i oliwę. Polej jarmuż dressingiem i wymieszaj. Przed podaniem posyp resztą płatków drożdżowych. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje