Pyszne ciasta z pełnoziarnistej mąki
Nie samą białą mąką człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów: razowa, żytnia... Zapewniamy, że z nich także wyjdą wyborne wypieki, które zaskoczą smakiem.
Tarta z różyczkami w bezie
Sposób przygotowania
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, masło i żółtka, zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut i cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Wylep plackiem. Jabłka jak najcieniej (najlepiej obierakiem do warzyw) pokrój w cienkie paski, formując różyczki. Skrop je 1/2 soku z cytryny. Resztę soku wymieszaj z białkami. Ubij je, powoli dosypując cukier puder. Bezę rozsmaruj na kruchym spodzie. Ustaw różyczki. Ciasto piecz ok. 40 minut w 180°C.
Keks bananowy z orzechami
Sposób przygotowania
Do miseczki wbij jajko. Dodaj jogurt oraz olej. Dołóż banany rozgniecione widelcem. Całość zmiksuj na gładką masę. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem i sodą. Sypkie składniki wsyp do miseczki z mokrymi składnikami. Szybko wymieszaj mikserem. Dołóż orzechy. Ciasto przełóż do podłużnej foremki (dł. ok. 25 cm) wyłożonej wcześniej pergaminem. Piecz ok. 1 godziny w temp. 180°C.