Reklama

Pyszne ciasta z pełnoziarnistej mąki

Nie samą białą mąką człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów: razowa, żytnia... Zapewniamy, że z nich także wyjdą wyborne wypieki, które zaskoczą smakiem.

Tarta z różyczkami w bezie

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki żytniej (typ 1200)
  • 2/3 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4-5 jabłek z czerwoną skórką
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • tłuszcz i mąka do foremki

Sposób przygotowania

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, masło i żółtka, zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut i cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Wylep plackiem. Jabłka jak najcieniej (najlepiej obierakiem do warzyw) pokrój w cienkie paski, formując różyczki. Skrop je 1/2 soku z cytryny. Resztę soku wymieszaj z białkami. Ubij je, powoli dosypując cukier puder. Bezę rozsmaruj na kruchym spodzie. Ustaw różyczki. Ciasto piecz ok. 40 minut w 180°C. 

Keks bananowy z orzechami

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Do miseczki wbij jajko. Dodaj jogurt oraz olej. Dołóż banany rozgniecione widelcem. Całość zmiksuj na gładką masę. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem i sodą. Sypkie składniki wsyp do miseczki z mokrymi składnikami. Szybko wymieszaj mikserem. Dołóż orzechy. Ciasto przełóż do podłużnej foremki (dł. ok. 25 cm) wyłożonej wcześniej pergaminem. Piecz ok. 1 godziny w temp. 180°C. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama