Pyszne ciasta z pełnoziarnistej mąki
Nie samą białą mąką człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów: razowa, żytnia... Zapewniamy, że z nich także wyjdą wyborne wypieki, które zaskoczą smakiem.

Tarta z różyczkami w bezie
Składniki
- 2 szkl. mąki żytniej (typ 1200)
- 2/3 kostki masła
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 4-5 jabłek z czerwoną skórką
- 1/2 szkl. cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- tłuszcz i mąka do foremki
Sposób przygotowania
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, masło i żółtka, zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut i cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Wylep plackiem. Jabłka jak najcieniej (najlepiej obierakiem do warzyw) pokrój w cienkie paski, formując różyczki. Skrop je 1/2 soku z cytryny. Resztę soku wymieszaj z białkami. Ubij je, powoli dosypując cukier puder. Bezę rozsmaruj na kruchym spodzie. Ustaw różyczki. Ciasto piecz ok. 40 minut w 180°C.

Keks bananowy z orzechami
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 1 jajko
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 3 duże dojrzałe banany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki jogurtu
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Do miseczki wbij jajko. Dodaj jogurt oraz olej. Dołóż banany rozgniecione widelcem. Całość zmiksuj na gładką masę. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem i sodą. Sypkie składniki wsyp do miseczki z mokrymi składnikami. Szybko wymieszaj mikserem. Dołóż orzechy. Ciasto przełóż do podłużnej foremki (dł. ok. 25 cm) wyłożonej wcześniej pergaminem. Piecz ok. 1 godziny w temp. 180°C.