Reklama

Reklama

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez wyjątkowych smaków i aromatów, nieodmiennie kojarzących się z tym magicznym czasem. Lista świątecznych smakołyków jest długa, a wyjątkowe miejsce na niej zajmują oczywiście słodkości. Orzechowe gwiazdki przygotowane z dodatkiem masła orzechowego to propozycja, której trudno się oprzeć. Proste w wykonaniu, doskonałe w smaku – idealne do pochrupania nie tylko w święta.

Ciasteczka orzechowe z rodzynkami

Składniki

  • 50 g nerkowców
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 110 g masła orzechowego np. Sante crunchy

Sposób przygotowania

Wszystkie orzechy razem z rodzynkami rozdrabniamy w malakserze na bardzo drobno. Dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na grubość 5 mm. Zdejmujemy jedną warstwę papieru do pieczenia i wycinamy gwiazdki (lub inne dowolnie wybrane kształty) za pomocą foremki. Ciasteczka delikatnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w temperaturze 190°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje