Pyszne ciasto czekoladowe

Zamiast kupować dziecku niezdrowe słodycze, upieczcie razem wspaniałe ciasto czekoladowe. Zachwyci was swoim smakiem.

Takie ciasto poprawi nastrój całej rodzinie
Takie ciasto poprawi nastrój całej rodzinie 123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

Na ciasto:

  • 25 dag margaryny lub masła,
  • 25 dag gorzkiej czekolady,
  • 180 ml wody,
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 dag kakao,
  • 20 dag cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 120 ml maślanki,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Na polewę:

  • 15 dag gorzkiej czekolady,
  • 15 dag masła lub margaryny.
Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria

Sposób przygotowania:

Czekoladę drobno posiekaj. Do rondelka włóż pokrojoną na kawałki margarynę lub masło, posiekaną czekoladę, wlej wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią. Wystudź.

Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i kakao. Dodaj jajka, olej, maślankę i wymieszaj łyżką lub mikserem. Następnie stopniowo wlewaj masę czekoladową, mieszając, aż wszystkie składniki ciasta dokładnie się połączą.

Ciasto przelej do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C przez 60 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Przygotuj polewę. Do rondelka włóż masło lub margarynę i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje, posmaruj nią wystudzone ciasto.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas