Pyszne ciasto czekoladowe
Zamiast kupować dziecku niezdrowe słodycze, upieczcie razem wspaniałe ciasto czekoladowe. Zachwyci was swoim smakiem.
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto:
- 25 dag margaryny lub masła,
- 25 dag gorzkiej czekolady,
- 180 ml wody,
- 30 dag mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 dag kakao,
- 20 dag cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 120 ml maślanki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Na polewę:
- 15 dag gorzkiej czekolady,
- 15 dag masła lub margaryny.
Sposób przygotowania:
Czekoladę drobno posiekaj. Do rondelka włóż pokrojoną na kawałki margarynę lub masło, posiekaną czekoladę, wlej wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią. Wystudź.
Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i kakao. Dodaj jajka, olej, maślankę i wymieszaj łyżką lub mikserem. Następnie stopniowo wlewaj masę czekoladową, mieszając, aż wszystkie składniki ciasta dokładnie się połączą.
Ciasto przelej do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C przez 60 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Przygotuj polewę. Do rondelka włóż masło lub margarynę i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje, posmaruj nią wystudzone ciasto.