Pyszne dania obiadowe

Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowamateriały prasowe

Zupa szpinakowa

Składniki

  • 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • ⅓ szklanki śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Do podania: 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

Pyszny przepis na zupę brokułowąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Gulasz
Gulaszmateriały prasowe

Gulasz z serduszek drobiowych

Składniki

  • 1 kg serduszek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • po ½ łyżeczki majeranku
  • i ostrej czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

- purée ziemniaczane

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 18%
  • ½ łyżeczki soli
  • Do podania: ćwikła

Sposób przygotowania

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Rosolnik
Rosolnikmateriały prasowe

Rosolnik

Składniki

  • 350 g wołowiny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 2 cebule
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • ½ szklanki soku z ogórków kiszonych
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2 l wody
  • 3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4–5 ziaren pieprzu
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Kurczak na butelce
Kurczak na butelcemateriały prasowe

Kurczak pieczony na butelce z piwem

Składniki

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
  • 0,5 l (1 butelka) jasnego piwa
  • 5 łyżek oleju
  • sok z ½ cytryny
  • po ½ łyżeczki: ostrej i słodkiej papryki,
  • majeranku, czosnku granulowanego,
  • soli i pieprzu

- dodatki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • po ⅓ łyżeczki tymianku,
  • czosnku granulowanego,
  • słodkiej papryki, mielonej kolendry i koperku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Szybki sposób na pieczonego kurczaka na butelceInteria KulinariaInteria Kulinaria
Ser z porem
Ser z poremmateriały prasowe

Smażony ser z surówką z pora

Składniki

  • 4 plastry sera żółtego (np. edamskiego lub goudy), każdy o grubości 2 cm
  • 3 jajka
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

- surówka

  • 2 pory (biała i jasnozielona część)
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Przepis na rosyjskie smażone placuszki seroweInteria KulinariaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?