Reklama

Reklama

Pyszne dania obiadowe

Przygotuj, jeśli spodziewasz się gości. Będą zachwyceni!

Zupa szpinakowa

Składniki

  • 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • ⅓ szklanki śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Do podania: 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzej masło, dodaj szpinak i podsmaż (w przypadku mrożonego szpinaku smaż do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i smaż jeszcze ok. 1 min. Do garnka przełóż obrane i pokrojone warzywa (ziemniaki w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, seler w drobną kosteczkę), wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu 20-25 min, do momentu, aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanej zupy dodaj śmietanę (wcześniej ją zahartuj - do miseczki ze śmietaną wlej trochę gorącej zupy, wymieszaj). Zupę gotuj jeszcze 3 min, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami, przekrojonymi na połówki.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Przepisy Joli. Prawdziwie domowa kuchnia". 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje