Pyszne dania obiadowe
Przygotuj, jeśli spodziewasz się gości. Będą zachwyceni!

Zupa szpinakowa
Składniki
- 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- ⅓ szklanki śmietany 30%
- sól, pieprz
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Do podania: 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej masło, dodaj szpinak i podsmaż (w przypadku mrożonego szpinaku smaż do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i smaż jeszcze ok. 1 min. Do garnka przełóż obrane i pokrojone warzywa (ziemniaki w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, seler w drobną kosteczkę), wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu 20-25 min, do momentu, aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanej zupy dodaj śmietanę (wcześniej ją zahartuj - do miseczki ze śmietaną wlej trochę gorącej zupy, wymieszaj). Zupę gotuj jeszcze 3 min, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami, przekrojonymi na połówki.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Joli. Prawdziwie domowa kuchnia".

Gulasz z serduszek drobiowych
Składniki
- 1 kg serduszek z kurczaka
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- po ½ łyżeczki majeranku
- i ostrej czerwonej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- purée ziemniaczane
- ½ kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 18%
- ½ łyżeczki soli
- Do podania: ćwikła
Sposób przygotowania
Serduszka umyj, oczyść, przekrój na pół i przełóż do garnka, zalej wodą (ok. 2 cm nad poziomem mięsa). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Serduszka gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 30 min). Po ok. 15 min od momentu zagotowania się wody dołóż do garnka pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia. Następnie łyżką cedzakową wybierz z wywaru serduszka wraz z warzywami i przełóż je na patelnię z cebulą. Całość podsmażaj ok. 5 min. Następnie wlej na patelnię 2 chochle wywaru z serduszek i zagotuj. W miseczce wymieszaj mąkę pszenną ze śmietaną, dodaj 3-4 łyżki wywaru z patelni, dokładnie wymieszaj i tak zahartowaną śmietanę wlej na patelnię z serduszkami. Dodaj majeranek, paprykę, sól i pieprz. Całość wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do osolonego wrzątku i ugotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj masło, śmietanę i sól. Całość utłucz na gładkie purée.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Joli. Prawdziwie domowa kuchnia".

Rosolnik
Składniki
- 350 g wołowiny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 garście fasolki szparagowej
- 2 cebule
- 3 średnie ogórki kiszone
- ½ szklanki soku z ogórków kiszonych
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 2 l wody
- 3 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4–5 ziaren pieprzu
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Mięso umyj, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jedną opaloną cebulę (opalaj ją nad ogniem lub podsmażaj na suchej patelni, aż mocno się zarumieni). Mięso gotuj na średnim ogniu przez ok. 2 godz., aż będzie całkowicie miękkie. Wyjmij z wywaru cebulę. Następnie wsyp do niego opłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn (nie ścieraj tylko fasolki). Drugą cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i podsmażaj ją, a gdy będzie już szklista, dodaj pozostałe warzywa i smaż 8-10 min. Podsmażone warzywa przełóż do zupy (na tym etapie możesz wyjąć z garnka mięso). Gdy kasza będzie już miękka, dodaj do zupy starte ogórki i sok z ogórków. Zupę gotuj jeszcze 4-5 min, dopraw do smaku.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Joli. Prawdziwie domowa kuchnia".

Kurczak pieczony na butelce z piwem
Składniki
- 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
- 0,5 l (1 butelka) jasnego piwa
- 5 łyżek oleju
- sok z ½ cytryny
- po ½ łyżeczki: ostrej i słodkiej papryki,
- majeranku, czosnku granulowanego,
- soli i pieprzu
- dodatki
- 1 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 4 łyżki oleju
- po ⅓ łyżeczki tymianku,
- czosnku granulowanego,
- słodkiej papryki, mielonej kolendry i koperku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Butelkę z piwem dokładnie umyj, sparz gorącą wodą, zdejmij naklejki. Kurczaka umyj i osusz. W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, przyprawy (ostrą i słodką paprykę, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz) i tak otrzymaną mieszanką natrzyj kurczaka (w środku również). Kurczaka włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowanego kurczaka włóż na otwartą butelkę z piwem i ułóż na blasze do pieczenia. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój na małe kawałki, ułóż je na blasze wokół kurczaka. Olej wymieszaj z przyprawami (tymiankiem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką, kolendrą, koperkiem i pieprzem) i polej nim warzywa. Dopraw solą. Blachę z kurczakiem i warzywami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół), na najniższy poziom, na 1,5 godz. (należy założyć 1 godz. pieczenia na każdy 1 kg mięsa). W czasie pieczenia przemieszaj kilka razy warzywa.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Joli. Prawdziwie domowa kuchnia".

Smażony ser z surówką z pora
Składniki
- 4 plastry sera żółtego (np. edamskiego lub goudy), każdy o grubości 2 cm
- 3 jajka
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- mąka pszenna i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- surówka
- 2 pory (biała i jasnozielona część)
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jajka rozkłóć z solą, pieprzem i papryką ostrą. Plastry sera panieruj kolejno w mące pszennej, jajku, bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce tartej. Panierowany ser ułóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i włóż do zamrażalnika na 15 min. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim ser - po 3-4 min z każdej strony. Usmażony ser odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przygotuj warzywa. Pory pokrój w cienkie plasterki, posól i odstaw na 10 min. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Jabłko pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Marchewkę, jabłko i natkę pietruszki przełóż do miski z porem, dopraw pieprzem, polej oliwą i dokładnie wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Joli. Prawdziwie domowa kuchnia".