Pyszne dania z bakaliami

Propozycje na pyszną, lekką kolację, która pobudzi zmysły i wprawi w dobry nastrój.

Lekko pikantny krem z pomidorów, ricotty i orzechów nerkowca

Składniki

  • 600 g passaty pomidorowej
  • 1 opakowanie ricotty
  • 75 g Orzechów nerkowca np. Bakalland
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • świeża papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ząbek czosnku
  • łyżka cukru
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączamy wodę. Do kielicha blendera przekładamy namoczone orzechy, wlewamy gorący bulion, passatę pomidorową, łyżkę ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek oraz ząbek czosnku, łyżkę cukru, świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Zupę nakładamy do miseczek , dodajemy ricottę oraz kilka listków świeżej bazylii. Podajemy wraz z grzanką ziołową.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje