Pyszne dania z bakaliami
Propozycje na pyszną, lekką kolację, która pobudzi zmysły i wprawi w dobry nastrój.

Lekko pikantny krem z pomidorów, ricotty i orzechów nerkowca
Składniki
- 600 g passaty pomidorowej
- 1 opakowanie ricotty
- 75 g Orzechów nerkowca np. Bakalland
- 250 ml bulionu warzywnego
- kilka listków świeżej bazylii
- świeża papryczka chilli
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- ząbek czosnku
- łyżka cukru
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączamy wodę. Do kielicha blendera przekładamy namoczone orzechy, wlewamy gorący bulion, passatę pomidorową, łyżkę ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek oraz ząbek czosnku, łyżkę cukru, świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Zupę nakładamy do miseczek , dodajemy ricottę oraz kilka listków świeżej bazylii. Podajemy wraz z grzanką ziołową.

Aromatyczny łosoś pieczony z warzywami i pestkami słonecznika
Składniki
- 100 g Słonecznika łuskanego np. Bakalland
- 75 g Orzechów Chandler np. Bakalland
- 100 g Żurawiny np. Całe owoce Bakalland
- 1 papryka czerwona
- 1 grejpfrut różowy
- 1 opakowanie ulubionego miksu sałat
- ocet balsamiczny
- sos sojowy
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
Oczyszczonego, osuszonego łososia marynujemy w mieszance sosu sojowego, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i kilku kropel soku z cytryny. Rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy wydrążoną paprykę pokrojoną w kawałki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość ryby oraz papryki. Grejpfruta obieramy i dzielimy na mniejsze części. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy mieszankę sałat, następnie łososia, pieczoną paprykę, kawałki grejpfruta oraz pestki słonecznika, orzechy włoskie i żurawinę. Przed podaniem danie delikatnie skrapiamy octem balsamicznym.

Czekoladowe kąski z bakaliami
Składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości co najmniej 70% kakao
- 70 g Pistacji prażonych w piecu np. Bakalland
- 100 g Migdałów lekko solonych np. Bakalland
- 100 g Żurawiny całe owoce np. Bakalland
- 100 g Rodzynek sułtańskich np. Bakalland
- 100 g Jagód goji np. Bakalland
- grubo mielona sól
- olej
Sposób przygotowania
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy olejem. Na tak przygotowaną blachę łyżką nakładamy kleksy roztopionej czekolady formując je w krążki. W jeszcze niezastygniętych umieszczamy migdały, jagody goji, żurawinę, rodzinki i pistacje. Całość oprószamy grubo mieloną solą. Tak przygotowane krążki pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.