Pyszne dania z bakaliami

Propozycje na pyszną, lekką kolację, która pobudzi zmysły i wprawi w dobry nastrój.

Krem z pomidorów
Krem z pomidorówmateriały prasowe

Lekko pikantny krem z pomidorów, ricotty i orzechów nerkowca

Sposób przygotowania

Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączamy wodę. Do kielicha blendera przekładamy namoczone orzechy, wlewamy gorący bulion, passatę pomidorową, łyżkę ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek oraz ząbek czosnku, łyżkę cukru, świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Zupę nakładamy do miseczek , dodajemy ricottę oraz kilka listków świeżej bazylii. Podajemy wraz z grzanką ziołową.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
Danie z łososiem
Danie z łososiemmateriały prasowe

Aromatyczny łosoś pieczony z warzywami i pestkami słonecznika

Sposób przygotowania

Oczyszczonego, osuszonego łososia marynujemy w mieszance sosu sojowego, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i kilku kropel soku z cytryny. Rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy wydrążoną paprykę pokrojoną w kawałki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość ryby oraz papryki. Grejpfruta obieramy i dzielimy na mniejsze części. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy mieszankę sałat, następnie łososia, pieczoną paprykę, kawałki grejpfruta oraz pestki słonecznika, orzechy włoskie i żurawinę. Przed podaniem danie delikatnie skrapiamy octem balsamicznym.

Łosoś w cieście – szybki przepisInteria Kulinaria
Czekoladowe kąski
Czekoladowe kąskimateriały prasowe

Czekoladowe kąski z bakaliami

Sposób przygotowania

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy olejem. Na tak przygotowaną blachę łyżką nakładamy kleksy roztopionej czekolady formując je w krążki. W jeszcze niezastygniętych umieszczamy migdały, jagody goji, żurawinę, rodzinki i pistacje. Całość oprószamy grubo mieloną solą. Tak przygotowane krążki pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas