Reklama

Reklama

Pyszne gulasze z kurkami

Te drobne żółte grzyby duszone w pysznych sosach nie mają sobie równych. Zatem dopóki sezon na kurki trwa w najlepsze, zabierajmy się do gotowania.

Ziołowy z rumianymi ziemniaczkami

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 40 dag kurek
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • po 1 gałązce tymianku, szałwii oraz rozmarynu
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • trochę oleju do smażenia ziemniaków

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, opłucz pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż całość zawrze, gotuj przez 10-15 minut (na półtwardo). 

2. W tym czasie kurki oczyść. Większe sztuki pokrój na połówki. Boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, drobno posiekaj. Ziemniaki odcedź, chwilę studź. 

3. Potem pokrój ziemniaki na cząstki. Zrumień je na oleju wraz z boczkiem oraz szalotkami. W tym samym czasie w garnku albo na drugiej patelni rozgrzej masło. 

4. Do masła dodaj zioła i nieobrane ząbki czosnku. Smaż chwilę. Wyjmij. Wrzuć kurki. Podlej je bulionem. Duś 10 minut. Dodaj do ziemniaków. Przypraw. Posyp posiekaną natką.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje