Pyszne gulasze z kurkami
Te drobne żółte grzyby duszone w pysznych sosach nie mają sobie równych. Zatem dopóki sezon na kurki trwa w najlepsze, zabierajmy się do gotowania.
Ziołowy z rumianymi ziemniaczkami
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, opłucz pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż całość zawrze, gotuj przez 10-15 minut (na półtwardo).
2. W tym czasie kurki oczyść. Większe sztuki pokrój na połówki. Boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, drobno posiekaj. Ziemniaki odcedź, chwilę studź.
3. Potem pokrój ziemniaki na cząstki. Zrumień je na oleju wraz z boczkiem oraz szalotkami. W tym samym czasie w garnku albo na drugiej patelni rozgrzej masło.
4. Do masła dodaj zioła i nieobrane ząbki czosnku. Smaż chwilę. Wyjmij. Wrzuć kurki. Podlej je bulionem. Duś 10 minut. Dodaj do ziemniaków. Przypraw. Posyp posiekaną natką.
Śmietanowy z makaronem
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, opłucz pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż całość zawrze, gotuj przez 10-15 minut (na półtwardo).
2. W tym czasie kurki oczyść. Większe sztuki pokrój na połówki. Boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, drobno posiekaj. Ziemniaki odcedź, chwilę studź.
3. Potem pokrój ziemniaki na cząstki. Zrumień je na oleju wraz z boczkiem oraz szalotkami. W tym samym czasie w garnku albo na drugiej patelni rozgrzej masło.
4. Do masła dodaj zioła i nieobrane ząbki czosnku. Smaż chwilę. Wyjmij. Wrzuć kurki. Podlej je bulionem. Duś 10 minut. Dodaj do ziemniaków. Przypraw. Posyp posiekaną natką.