Reklama

Reklama

Pyszne gulasze z kurkami

Te drobne żółte grzyby duszone w pysznych sosach nie mają sobie równych. Zatem dopóki sezon na kurki trwa w najlepsze, zabierajmy się do gotowania.

Ziołowy z rumianymi ziemniaczkami

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 40 dag kurek
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • po 1 gałązce tymianku, szałwii oraz rozmarynu
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • trochę oleju do smażenia ziemniaków

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, opłucz pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż całość zawrze, gotuj przez 10-15 minut (na półtwardo). 

2. W tym czasie kurki oczyść. Większe sztuki pokrój na połówki. Boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, drobno posiekaj. Ziemniaki odcedź, chwilę studź. 

3. Potem pokrój ziemniaki na cząstki. Zrumień je na oleju wraz z boczkiem oraz szalotkami. W tym samym czasie w garnku albo na drugiej patelni rozgrzej masło. 

4. Do masła dodaj zioła i nieobrane ząbki czosnku. Smaż chwilę. Wyjmij. Wrzuć kurki. Podlej je bulionem. Duś 10 minut. Dodaj do ziemniaków. Przypraw. Posyp posiekaną natką.  

Reklama

Śmietanowy z makaronem

Składniki

  • 40 dag kurek
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • po 1 gałązce tymianku, szałwii oraz rozmarynu
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • trochę oleju do smażenia ziemniaków

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, opłucz pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż całość zawrze, gotuj przez 10-15 minut (na półtwardo).

2. W tym czasie kurki oczyść. Większe sztuki pokrój na połówki. Boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, drobno posiekaj. Ziemniaki odcedź, chwilę studź. 

3. Potem pokrój ziemniaki na cząstki. Zrumień je na oleju wraz z boczkiem oraz szalotkami. W tym samym czasie w garnku albo na drugiej patelni rozgrzej masło. 

4. Do masła dodaj zioła i nieobrane ząbki czosnku. Smaż chwilę. Wyjmij. Wrzuć kurki. Podlej je bulionem. Duś 10 minut. Dodaj do ziemniaków. Przypraw. Posyp posiekaną natką. 


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje