Pyszne gulasze z kurkami
Te drobne żółte grzyby duszone w pysznych sosach nie mają sobie równych. Zatem dopóki sezon na kurki trwa w najlepsze, zabierajmy się do gotowania.

Ziołowy z rumianymi ziemniaczkami
Składniki
- 40 dag kurek
- 60 dag ziemniaków
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)
- sól
- mielony czarny pieprz
- po 1 gałązce tymianku, szałwii oraz rozmarynu
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- trochę oleju do smażenia ziemniaków
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, opłucz pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż całość zawrze, gotuj przez 10-15 minut (na półtwardo). 2. W tym czasie kurki oczyść. Większe sztuki pokrój na połówki. Boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, drobno posiekaj. Ziemniaki odcedź, chwilę studź. 3. Potem pokrój ziemniaki na cząstki. Zrumień je na oleju wraz z boczkiem oraz szalotkami. W tym samym czasie w garnku albo na drugiej patelni rozgrzej masło. 4. Do masła dodaj zioła i nieobrane ząbki czosnku. Smaż chwilę. Wyjmij. Wrzuć kurki. Podlej je bulionem. Duś 10 minut. Dodaj do ziemniaków. Przypraw. Posyp posiekaną natką.

Śmietanowy z makaronem
Składniki
- 40 dag kurek
- 60 dag ziemniaków
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)
- sól
- mielony czarny pieprz
- po 1 gałązce tymianku, szałwii oraz rozmarynu
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- trochę oleju do smażenia ziemniaków
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, opłucz pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż całość zawrze, gotuj przez 10-15 minut (na półtwardo).2. W tym czasie kurki oczyść. Większe sztuki pokrój na połówki. Boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, drobno posiekaj. Ziemniaki odcedź, chwilę studź. 3. Potem pokrój ziemniaki na cząstki. Zrumień je na oleju wraz z boczkiem oraz szalotkami. W tym samym czasie w garnku albo na drugiej patelni rozgrzej masło. 4. Do masła dodaj zioła i nieobrane ząbki czosnku. Smaż chwilę. Wyjmij. Wrzuć kurki. Podlej je bulionem. Duś 10 minut. Dodaj do ziemniaków. Przypraw. Posyp posiekaną natką.