Pyszne gulasze z kurkami

Te drobne żółte grzyby duszone w pysznych sosach nie mają sobie równych. Zatem dopóki sezon na kurki trwa w najlepsze, zabierajmy się do gotowania.

Danie z kurkami
Danie z kurkami123RF/PICSEL

Ziołowy z rumianymi ziemniaczkami

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, opłucz pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż całość zawrze, gotuj przez 10-15 minut (na półtwardo). 

2. W tym czasie kurki oczyść. Większe sztuki pokrój na połówki. Boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, drobno posiekaj. Ziemniaki odcedź, chwilę studź. 

3. Potem pokrój ziemniaki na cząstki. Zrumień je na oleju wraz z boczkiem oraz szalotkami. W tym samym czasie w garnku albo na drugiej patelni rozgrzej masło. 

4. Do masła dodaj zioła i nieobrane ząbki czosnku. Smaż chwilę. Wyjmij. Wrzuć kurki. Podlej je bulionem. Duś 10 minut. Dodaj do ziemniaków. Przypraw. Posyp posiekaną natką.

Makaron z kurkami
Makaron z kurkami123RF/PICSEL

Śmietanowy z makaronem

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, opłucz pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż całość zawrze, gotuj przez 10-15 minut (na półtwardo).

2. W tym czasie kurki oczyść. Większe sztuki pokrój na połówki. Boczek pokrój w kosteczkę. Szalotki obierz, drobno posiekaj. Ziemniaki odcedź, chwilę studź. 

3. Potem pokrój ziemniaki na cząstki. Zrumień je na oleju wraz z boczkiem oraz szalotkami. W tym samym czasie w garnku albo na drugiej patelni rozgrzej masło. 

4. Do masła dodaj zioła i nieobrane ząbki czosnku. Smaż chwilę. Wyjmij. Wrzuć kurki. Podlej je bulionem. Duś 10 minut. Dodaj do ziemniaków. Przypraw. Posyp posiekaną natką. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas