Pyszne kremówki: takie łatwe, bo bez pieczenia!
Uwielbiamy kremówki. Ich nadzienie wręcz rozpływa się ustach. W wersji bez pieczenia przygotujesz je w mgnieniu oka.

Malinowa chmurka w biszkoptach
Składniki
- 1 op. podłużnych biszkoptów w cukrze (tzw. kocie języczki)
- 1 op. (ok. 50 dag) mrożonych malin
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 30 dag serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny w płatki migdałowe i cukrowe perełki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Maliny przełóż na sitko i poczekaj, aż rozmarzną i dobrze ociekną. Żelatynę namocz w 6 łyżkach wody.
2. Spód tortownicy przykryj kawałkiem pergaminu. Dno i bok formy wyłóż podłużnymi biszkoptami.
3. Śmietanę wymieszaj z cukrem i serkiem. Ubij. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Maliny zmiksuj na mus.
4. Masę serową połącz z musem i żelatyną. Przelej do formy. Chłodź 4 godziny. Udekoruj perełkami i migdałami.
Dobre rady cukiernika
Maliny możesz zmiksować, gdy są jeszcze lekko zamrożone. Dzięki temu krem szybciej zacznie tężeć. Nie miksuj jednak zupełnie zamrożonych owoców, bo możesz uszkodzić blender.
Końce biszkoptów, którymi wykładasz bok formy, przytnij z jednej strony (ok. 1 cm). Dzięki temu będą stabilniej stały.
Kostka na krakersach

Składniki
- 2 duże opakowania słonych krakersów
- 1 litr śmietany kremówki
- 1 mała puszka (40 dag) gotowego kajmaku
- 50 dag serka ricotta albo mielonego twarogu
- 7-8 łyżeczek żelatyny w brązowy cukier do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do szklanki wlej ok. 150 ml zimnej wody. Wsyp żelatynę, wymieszaj i odstaw, by spęczniała. Potem rozpuść ją, podgrzewając.
2. Zagotuj wodę. Zdejmij. Wstaw puszkę z kajmakiem na 15 minut. Dzięki temu zrobi się płynny i łatwiej połączysz go z serkiem.
3. Śmietanę ubij na sztywno. Serek utrzyj z kajmakiem, połącz z bitą śmietaną. Ostrożnie domieszaj rozpuszczoną żelatynę.
4. Blachę (35x35 cm) wyłóż pergaminem. Ułóż w niej warstwami krakersy i krem. Chłodź 4 godziny. Wierzch posyp brązowym cukrem.
Dobra rada cukiernika
Jeżeli przemiksujesz śmietanę, nie wpadaj w panikę. Dolej do niej odrobinę świeżej śmietany i wmieszaj. Powtarzaj dolewanie, dopóki wszystkie grudki nie znikną i ubijaj dalej mikserem.
Bananowiec w czekoladzie

Składniki
- 1 budyń waniliowy
- 2 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 op. żelatyny (20 g)
- 1 cytryna
- 1 tabliczka białej czekolady
- 4 małe banany
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 1 op. gotowej polewy czekoladowej
- 1/2 szkl. orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Z proszku budyniowego, cukru i mleka ugotuj gęsty budyń. Żelatynę zalej 1/2 szkl. zimnej wody, odstaw, by spęczniała.
2. Z cytryny wyciśnij sok. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z budyniem. Białą czekoladę zetrzyj na drobne wiórki.
3. Śmietanę ubij. Połącz z budyniem i czekoladą. Przełóż do foremki (dł. 30 cm). Banany obierz, skrop sokiem, wciśnij je w krem.
4. Foremkę z kremem wstaw do lodówki na 4 godz. Potem wyjmij krem z formy. Oblej stopioną polewą. Posyp posiekanymi orzechami.
Dobra rada cukiernika
Prosty i szybki sposób, by szybko rozdrobnić orzechy włoskie: rozłóż je na drewnianej deseczce i rozgniataj, mocno dociskając je nożem z szerokim ostrzem.