Reklama

Reklama

Pyszne kremówki: takie łatwe, bo bez pieczenia!

Uwielbiamy kremówki. Ich nadzienie wręcz rozpływa się ustach. W wersji bez pieczenia przygotujesz je w mgnieniu oka.

Malinowa chmurka w biszkoptach

Czas przyrządzenia: ok. 20 min + rozmrażanie i chłodzenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 op. podłużnych biszkoptów w cukrze (tzw. kocie języczki)
  • 1 op. (ok. 50 dag) mrożonych malin
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 30 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny w płatki migdałowe i cukrowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Maliny przełóż  na sitko i poczekaj, aż rozmarzną i dobrze ociekną. Żelatynę namocz w 6 łyżkach wody.

Reklama

2. Spód tortownicy przykryj kawałkiem pergaminu. Dno i bok formy wyłóż podłużnymi biszkoptami.

3. Śmietanę wymieszaj z cukrem i serkiem. Ubij. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Maliny zmiksuj na mus.

4. Masę serową połącz  z musem i żelatyną. Przelej do formy. Chłodź 4 godziny. Udekoruj perełkami i migdałami.

Dobre rady cukiernika

Maliny możesz zmiksować, gdy są jeszcze lekko zamrożone. Dzięki temu krem szybciej zacznie tężeć. Nie miksuj jednak zupełnie zamrożonych owoców, bo możesz uszkodzić blender.

Końce biszkoptów, którymi wykładasz bok formy, przytnij z jednej strony (ok. 1 cm). Dzięki temu będą stabilniej stały.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje