Pyszne kremówki: takie łatwe, bo bez pieczenia!

Uwielbiamy kremówki. Ich nadzienie wręcz rozpływa się ustach. W wersji bez pieczenia przygotujesz je w mgnieniu oka.

Malinowa chmurka w biszkoptach
Malinowa chmurka w biszkoptach123RF/PICSEL

Malinowa chmurka w biszkoptach

Sposób przygotowania:

1. Maliny przełóż  na sitko i poczekaj, aż rozmarzną i dobrze ociekną. Żelatynę namocz w 6 łyżkach wody.

2. Spód tortownicy przykryj kawałkiem pergaminu. Dno i bok formy wyłóż podłużnymi biszkoptami.

3. Śmietanę wymieszaj z cukrem i serkiem. Ubij. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Maliny zmiksuj na mus.

4. Masę serową połącz  z musem i żelatyną. Przelej do formy. Chłodź 4 godziny. Udekoruj perełkami i migdałami.

Dobre rady cukiernika

Maliny możesz zmiksować, gdy są jeszcze lekko zamrożone. Dzięki temu krem szybciej zacznie tężeć. Nie miksuj jednak zupełnie zamrożonych owoców, bo możesz uszkodzić blender.

Końce biszkoptów, którymi wykładasz bok formy, przytnij z jednej strony (ok. 1 cm). Dzięki temu będą stabilniej stały.

Kostka na krakersach

Kostka na  krakersach
Kostka na krakersach123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Do szklanki wlej ok. 150 ml zimnej wody. Wsyp żelatynę, wymieszaj i odstaw, by spęczniała. Potem rozpuść ją, podgrzewając.

2. Zagotuj wodę. Zdejmij. Wstaw puszkę z kajmakiem na 15 minut. Dzięki temu zrobi się płynny i łatwiej połączysz go z serkiem.

3. Śmietanę ubij na sztywno. Serek utrzyj z kajmakiem, połącz z bitą śmietaną. Ostrożnie domieszaj rozpuszczoną żelatynę.

4. Blachę (35x35 cm) wyłóż pergaminem. Ułóż w niej warstwami krakersy i krem. Chłodź 4 godziny. Wierzch posyp brązowym cukrem.

Dobra rada cukiernika

Jeżeli przemiksujesz śmietanę, nie wpadaj w panikę. Dolej do niej odrobinę świeżej śmietany i wmieszaj. Powtarzaj dolewanie, dopóki wszystkie grudki nie znikną i ubijaj dalej mikserem.

Bananowiec w czekoladzie

Bananowiec w czekoladzie
Bananowiec w czekoladzie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Z proszku budyniowego, cukru i mleka ugotuj gęsty budyń. Żelatynę zalej 1/2 szkl. zimnej wody, odstaw, by spęczniała.

2. Z cytryny wyciśnij sok. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z budyniem. Białą czekoladę zetrzyj na drobne wiórki.

3. Śmietanę ubij. Połącz z budyniem  i czekoladą. Przełóż do foremki (dł. 30 cm). Banany obierz, skrop sokiem, wciśnij je w krem.

4. Foremkę z kremem wstaw do lodówki na 4 godz. Potem wyjmij krem z formy. Oblej stopioną polewą. Posyp posiekanymi orzechami.

Dobra rada cukiernika

Prosty i szybki sposób, by szybko rozdrobnić orzechy włoskie: rozłóż je na drewnianej deseczce i rozgniataj, mocno dociskając je nożem z szerokim ostrzem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas