Pyszne kruche

Zrób na deser kruche ciasto ze śliwkami. Smakuje wspaniale!

Pyszne kruche ze śliwkami
Pyszne kruche ze śliwkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g masła
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • jajo
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg śliwek
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 50 g mielonych migdałów
  • szczypta soli

1. Do przesianej mąki dodajemy masło w kawałkach, pół szklanki cukru, jajo, cukier waniliowy i siekamy nożem. Krótko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 40 minut.

2. Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do rondla, zagotowujemy. Dodajemy pół szklanki cukru i 1/2 mielonych migdałów. Dusimy na małym ogniu 10 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczony w wodzie budyń, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

3. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Przekładamy owoce i posypujemy pozostałymi migdałami. 1/3 ciasta rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty, z których na wierzchu układamy kratkę. Pieczemy 40-45 minut w 180ºC. 

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria Kulinaria
Rewia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?