Pyszne kruche
Zrób na deser kruche ciasto ze śliwkami. Smakuje wspaniale!

Składniki
- 200 g masła
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- szklanka cukru
- jajo
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 kg śliwek
- opakowanie budyniu waniliowego
- 50 g mielonych migdałów
- szczypta soli
1. Do przesianej mąki dodajemy masło w kawałkach, pół szklanki cukru, jajo, cukier waniliowy i siekamy nożem. Krótko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 40 minut.
2. Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do rondla, zagotowujemy. Dodajemy pół szklanki cukru i 1/2 mielonych migdałów. Dusimy na małym ogniu 10 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczony w wodzie budyń, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
3. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Przekładamy owoce i posypujemy pozostałymi migdałami. 1/3 ciasta rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty, z których na wierzchu układamy kratkę. Pieczemy 40-45 minut w 180ºC.