Pyszne kruszonki
Podstawowy przepis na kruszonkę brzmi: mąkę, masło i cukier (w proporcjach 2:1:1) przełóż do miseczki i zagniataj do czasu, aż powstaną grudki. Do tej tradycyjnej receptury możesz dodać przyprawy, które sprawią, że twoje ciasto zyska niepowtarzalny smak.
Waniliowa
Cukier zastąp cukrem waniliowym. Smak i zapach będą znacznie bardziej intensywne.
Egzotycznie
Zamiast 1/3 mąki możesz też użyć wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów.
Z cynamonem
Do składników kruszonki wsyp łyżeczkę cynamonu, zagnieć je lub zmiksuj. Taka kruszonka będzie pasować zwłaszcza do placka ze śliwkami.
Owsianka
Do kruszonki dodaj 2–3 łyżki płatków owsianych. Będzie doskonale smakować nie tylko z ciastami, ale także zapiekanymi owocami. Możesz od razu zrobić jej więcej, podzielić na porcje i zamrozić (np. w pojemniczkach po jogurtach).