Pyszne kruszonki

Podstawowy przepis na kruszonkę brzmi: mąkę, masło i cukier (w proporcjach 2:1:1) przełóż do miseczki i zagniataj do czasu, aż powstaną grudki. Do tej tradycyjnej receptury możesz dodać przyprawy, które sprawią, że twoje ciasto zyska niepowtarzalny smak.

Waniliowa

Reklama

Cukier zastąp cukrem waniliowym. Smak i zapach będą znacznie bardziej intensywne.

Egzotycznie

Zamiast 1/3 mąki możesz też użyć wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów.

Z cynamonem

Do składników kruszonki wsyp łyżeczkę cynamonu, zagnieć je lub zmiksuj. Taka kruszonka będzie pasować zwłaszcza do placka ze śliwkami.

Owsianka

Do kruszonki dodaj 2–3 łyżki płatków owsianych. Będzie doskonale smakować nie tylko z ciastami, ale także zapiekanymi owocami. Możesz od razu zrobić jej więcej, podzielić na porcje i zamrozić (np. w pojemniczkach po jogurtach).

Dowiedz się więcej na temat: cukier | proporcje

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje