Pyszne posypki do ciast i deserów
Dzięki tym aromatycznym dodatkom domowe ciastka oraz desery nabiorą wyjątkowego charakteru - mówi Robert Sowa, znany kucharz, autor książek kulinarnych oraz właściciel restauracji Sowa&Przyjaciele.
Krokant orzechowy - stop 2/3 szkl. cukru. Do karmelu wsyp 20 dag posiekanych orzechów laskowych. Smaż 2 minuty. Rozsmaruj na pergaminie. Gdy masa stwardnieje, połam ją na kawałeczki. Posypuj desery i ciastka z kremem.
Kolorowe kryształki - do słoika wsyp 1 szkl. grubego cukru. Dodaj 2 krople dowolnego barwnika spożywczego w płynie. Nie dodawaj na początku więcej. Barwniki są bardzo mocne i wystarczy odrobina, aby uzyskać ładną barwę. Zakręć słoik i mieszaj minutę, potrząsając.
Cukier może być na początku nieco wilgotny, dlatego przesyp go na jednorazowy talerzyk papierowy i susz około godziny. Dekoruj nim lody, torty lub babeczki z bitą śmietaną.