Pyszne ryby na świąteczny stół

Łosoś w cieście
Łosoś w cieście123RF/PICSEL

Łosoś w cieście

Składniki

  • 70 dag filetu z łososia
  • 15 dag ugotowanego ryżu
  • 30 dag szpinaku (mogą być mrożone liście)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy (np. sarepskiej)
  • 1 duże op. ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • mielony biały pieprz
  • 1 jajko oraz 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
5 porcji

Sposób przygotowania

Łosoś w cieście – szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria
Sałatka ryżowa
Sałatka ryżowa123RF/PICSEL

Pikantna sałatka ryżowa

Składniki

  • 4 filety śledziowe, np. łososiowe
  • 30 dag wędzonej ryby, np. makreli lub pstrąga
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • 4 średnie korniszonki
  • 1 średnia cebula cukrowa
  • 1/2 małego jabłka
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny lub limonki
  • sól
  • młotkowany czarny pieprz
6 porcji

Sposób przygotowania

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Karp w sosie
Karp w sosie123RF/PICSEL

Karp w sosie winno-śliwkowym

Składniki

  • 1 wypatroszony karp,
  • ok. 1,3 kg (najlepiej z głową)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula szalotka
  • 1 szkl. ciemnego piwa (bez smakowych dodatków)
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3–4 pierniczki bez lukru
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 10 dag drobnych rodzynek
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • po 3 listki laurowe i kulki ziela
  • angielskiego
  • sól
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
5 porcji

Sposób przygotowania

Genialna zapiekanka z rybąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?