Reklama

Reklama

Pyszne ryby na świąteczny stół

Przygotujesz je bez trudu!

Łosoś w cieście

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 70 dag filetu z łososia
  • 15 dag ugotowanego ryżu
  • 30 dag szpinaku (mogą być mrożone liście)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy (np. sarepskiej)
  • 1 duże op. ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • mielony biały pieprz
  • 1 jajko oraz 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania

1. Ugotuj jajka na twardo. Przepłucz je zimną wodą i obierz. Łososia umyj, odetnij skórę. Pęsetą usuń ości. Filet posmaruj musztardą wymieszaną z sokiem z cytryny, sosem i majerankiem. Włóż na 1 godz. do lodówki. 

2. Szpinak podgrzej z łyżką masła. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także rozmaryn, gałkę i szczyptę pieprzu. Podduś, by stracił objętość. Jeśli szpinak puścił sok, odcedź go w dłoniach lub na sitku. 

3. Ciasto delikatnie rozwałkuj. Pośrodku, wzdłuż dłuższego boku, rozłóż ryż. Na nim połóż szpinak i przykryj go łososiem. Wzdłuż łososia ułóż ugotowane jajka. Zawiń boki ciasta na wierzchu rolady. Boki ponacinaj i pozakładaj na siebie. 

4. Ciasto posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Roladę ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 190 st. i piecz przez ok. 30 minut. Pokrój po lekkim przestudzeniu. Udekoruj np. koperkiem.

Reklama



Pikantna sałatka ryżowa

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 4 filety śledziowe, np. łososiowe
  • 30 dag wędzonej ryby, np. makreli lub pstrąga
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • 4 średnie korniszonki
  • 1 średnia cebula cukrowa
  • 1/2 małego jabłka
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny lub limonki
  • sól
  • młotkowany czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. 3 łyżki oleju wymieszaj z chrzanem, łyżeczką soku i skórką z cytryny, szczyptą soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Ew. dodaj 1/3 łyżeczki cukru. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjmij sos na 30 minut przed użyciem, by nabrał temperatury pokojowej i się rozrzedził. 

2. 2 śledziowe filety pokrój ukośnie na małe kawałki. Resztę śledzi drobniutko poszatkuj. Rybę wędzoną obierz z ości i ze skóry, mięso rozdrobnij widelcem. 3 korniszonki pokrój w kosteczkę, a ostatni na plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. 

3. Jabłka pokrój w większą kostkę i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj delikatnie ryż z poszatkowanym śledziem i resztą dodatków - kawałki śledzia zostaw do dekoracji. Wlej sos, delikatnie wszystko wymieszaj. Odstaw w zimne miejsce, przynajmniej na godzinę. 

4. Schłodź kilka niskich szklaneczek. Każdą posmaruj cieniutko olejem i napełnij porcją sałatki. Ponownie schłodź przez kilkanaście minut. Wyjmij na talerzyki i udekoruj kawałkami śledzia, plasterkami korniszona i ew. koperkiem. 

Karp w sosie winno-śliwkowym

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 1 wypatroszony karp,
  • ok. 1,3 kg (najlepiej z głową)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula szalotka
  • 1 szkl. ciemnego piwa (bez smakowych dodatków)
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3–4 pierniczki bez lukru
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 10 dag drobnych rodzynek
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • po 3 listki laurowe i kulki ziela
  • angielskiego
  • sól
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

1. Obierz włoszczyznę i cebulę. Cebulę opiecz na suchej patelni. Włóż do garnka z pokrojoną włoszczyzną i zalej niewielką ilością zimnej wody. Dodaj umytą głowę karpia (dzięki niej wywar będzie esencjonalny), listki, ziele i pieprz. Przykryj, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 30 min. 

2. Wywar odcedź. Wlej wino, piwo i włóż umytego i pokrojonego na kawałki karpia. Gotuj ok. 15 minut. Rybę delikatnie wyjmij na półmisek. Do wywaru dodaj pokruszone pierniczki, powidła i masło. Ew. wlej łyżeczkę soku z cytryny, jeśli pierniczki są bardzo słodkie. Gotuj na małym ogniu, aż pierniczki się rozpadną. Wywar zmiksuj na gładko lub przetrzyj przez sitko.

3. Dołóż rodzynki i kawałki karpia. Gotuj, aż ryba się zagrzeje. Włóż pokrojoną na cienkie plasterki cytrynę. Półmisek, na który wyłożysz rybę, ogrzej gorącą wodą i wytrzyj do sucha. 

4. Na półmisku rozłóż rybę i polej gorącym sosem. Podawaj np. z łazankami lub ziemniakami z wody   


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje