Pyszne ryby na świąteczny stół
Przygotujesz je bez trudu!
Łosoś w cieście
Sposób przygotowania
1. Ugotuj jajka na twardo. Przepłucz je zimną wodą i obierz. Łososia umyj, odetnij skórę. Pęsetą usuń ości. Filet posmaruj musztardą wymieszaną z sokiem z cytryny, sosem i majerankiem. Włóż na 1 godz. do lodówki.
2. Szpinak podgrzej z łyżką masła. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także rozmaryn, gałkę i szczyptę pieprzu. Podduś, by stracił objętość. Jeśli szpinak puścił sok, odcedź go w dłoniach lub na sitku.
3. Ciasto delikatnie rozwałkuj. Pośrodku, wzdłuż dłuższego boku, rozłóż ryż. Na nim połóż szpinak i przykryj go łososiem. Wzdłuż łososia ułóż ugotowane jajka. Zawiń boki ciasta na wierzchu rolady. Boki ponacinaj i pozakładaj na siebie.
4. Ciasto posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Roladę ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 190 st. i piecz przez ok. 30 minut. Pokrój po lekkim przestudzeniu. Udekoruj np. koperkiem.
Pikantna sałatka ryżowa
Sposób przygotowania
1. 3 łyżki oleju wymieszaj z chrzanem, łyżeczką soku i skórką z cytryny, szczyptą soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Ew. dodaj 1/3 łyżeczki cukru. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjmij sos na 30 minut przed użyciem, by nabrał temperatury pokojowej i się rozrzedził.
2. 2 śledziowe filety pokrój ukośnie na małe kawałki. Resztę śledzi drobniutko poszatkuj. Rybę wędzoną obierz z ości i ze skóry, mięso rozdrobnij widelcem. 3 korniszonki pokrój w kosteczkę, a ostatni na plasterki. Cebulę obierz i posiekaj.
3. Jabłka pokrój w większą kostkę i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj delikatnie ryż z poszatkowanym śledziem i resztą dodatków - kawałki śledzia zostaw do dekoracji. Wlej sos, delikatnie wszystko wymieszaj. Odstaw w zimne miejsce, przynajmniej na godzinę.
4. Schłodź kilka niskich szklaneczek. Każdą posmaruj cieniutko olejem i napełnij porcją sałatki. Ponownie schłodź przez kilkanaście minut. Wyjmij na talerzyki i udekoruj kawałkami śledzia, plasterkami korniszona i ew. koperkiem.
Karp w sosie winno-śliwkowym
Sposób przygotowania
1. Obierz włoszczyznę i cebulę. Cebulę opiecz na suchej patelni. Włóż do garnka z pokrojoną włoszczyzną i zalej niewielką ilością zimnej wody. Dodaj umytą głowę karpia (dzięki niej wywar będzie esencjonalny), listki, ziele i pieprz. Przykryj, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 30 min.
2. Wywar odcedź. Wlej wino, piwo i włóż umytego i pokrojonego na kawałki karpia. Gotuj ok. 15 minut. Rybę delikatnie wyjmij na półmisek. Do wywaru dodaj pokruszone pierniczki, powidła i masło. Ew. wlej łyżeczkę soku z cytryny, jeśli pierniczki są bardzo słodkie. Gotuj na małym ogniu, aż pierniczki się rozpadną. Wywar zmiksuj na gładko lub przetrzyj przez sitko.
3. Dołóż rodzynki i kawałki karpia. Gotuj, aż ryba się zagrzeje. Włóż pokrojoną na cienkie plasterki cytrynę. Półmisek, na który wyłożysz rybę, ogrzej gorącą wodą i wytrzyj do sucha.
4. Na półmisku rozłóż rybę i polej gorącym sosem. Podawaj np. z łazankami lub ziemniakami z wody