Pyszne ryby na świąteczny stół

Przygotujesz je bez trudu!

Łosoś w cieście

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 70 dag filetu z łososia
  • 15 dag ugotowanego ryżu
  • 30 dag szpinaku (mogą być mrożone liście)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy (np. sarepskiej)
  • 1 duże op. ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • mielony biały pieprz
  • 1 jajko oraz 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania

1. Ugotuj jajka na twardo. Przepłucz je zimną wodą i obierz. Łososia umyj, odetnij skórę. Pęsetą usuń ości. Filet posmaruj musztardą wymieszaną z sokiem z cytryny, sosem i majerankiem. Włóż na 1 godz. do lodówki. 

2. Szpinak podgrzej z łyżką masła. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także rozmaryn, gałkę i szczyptę pieprzu. Podduś, by stracił objętość. Jeśli szpinak puścił sok, odcedź go w dłoniach lub na sitku. 

Reklama

3. Ciasto delikatnie rozwałkuj. Pośrodku, wzdłuż dłuższego boku, rozłóż ryż. Na nim połóż szpinak i przykryj go łososiem. Wzdłuż łososia ułóż ugotowane jajka. Zawiń boki ciasta na wierzchu rolady. Boki ponacinaj i pozakładaj na siebie. 

4. Ciasto posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Roladę ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 190 st. i piecz przez ok. 30 minut. Pokrój po lekkim przestudzeniu. Udekoruj np. koperkiem.



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje