Pyszne smarowidło do chleba z "Jaśka". Lepsze niż pasztet

Prosty sposób na smaczne smarowidło do chleba z fasoli. Poznaj sprawdzony przepis od Ewy Wachowicz.

Pasta z fasoli
Pasta z fasoliCanva ProINTERIA.PL

Z czego można zrobić smaczną pastę do chleba? Idealnie sprawdzi się do tego fasola. Dobrze jednak podbij jej smak odpowiednimi przyprawami i śliwkami suszonymi. Sprawdzony sposób na takie smarowidło zdradziła w jedynym z odcinków programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz. Oto przepis:

Smarowidło do chleba z fasoli - składniki

  • 1 szklanka fasoli "Piękny Jaś"
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • sól
  • kilka śliwek suszonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1  cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5  łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari

Smarowidło do chleba z fasoli - sposób przygotowania

  1. Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. 
  2. Następnego dnia odcedzić, przełożyć do garnka i zalać świeżą wodą. 
  3. Przyprawić kuminem, posolić, przykryć i gotować przez godzinę. 
  4. Po tym czasie dorzucić suszone śliwki i gotować jeszcze przez chwilę. 
  5. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. 
  6. Dodać posiekany czosnek. 
  7. Przyprawić majerankiem, wymieszać i przełożyć do miksera. 
  8. Dorzucić fasolę ugotowaną z suszonymi śliwkami. 
  9. Przyprawić papryką. 
  10. Wlać sos sojowy i zmiksować na gładką masę. 
  11. W razie potrzeby dolać trochę wody, w której gotowała się fasola. 
  12. Przełożyć do słoiczka.

Polecamy również:

„Ewa gotuje”: Zupa z fasoli i suszonych śliwekPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas