Pyszne smarowidło do chleba z "Jaśka". Lepsze niż pasztet
Prosty sposób na smaczne smarowidło do chleba z fasoli. Poznaj sprawdzony przepis od Ewy Wachowicz.
Z czego można zrobić smaczną pastę do chleba? Idealnie sprawdzi się do tego fasola. Dobrze jednak podbij jej smak odpowiednimi przyprawami i śliwkami suszonymi. Sprawdzony sposób na takie smarowidło zdradziła w jedynym z odcinków programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz. Oto przepis:
Smarowidło do chleba z fasoli - składniki
- 1 szklanka fasoli "Piękny Jaś"
- 0,5 łyżeczki kuminu
- sól
- kilka śliwek suszonych
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
Smarowidło do chleba z fasoli - sposób przygotowania
- Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc.
- Następnego dnia odcedzić, przełożyć do garnka i zalać świeżą wodą.
- Przyprawić kuminem, posolić, przykryć i gotować przez godzinę.
- Po tym czasie dorzucić suszone śliwki i gotować jeszcze przez chwilę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodać posiekany czosnek.
- Przyprawić majerankiem, wymieszać i przełożyć do miksera.
- Dorzucić fasolę ugotowaną z suszonymi śliwkami.
- Przyprawić papryką.
- Wlać sos sojowy i zmiksować na gładką masę.
- W razie potrzeby dolać trochę wody, w której gotowała się fasola.
- Przełożyć do słoiczka.
Polecamy również: