Smaczne i sycące smarowidło do chleba. Zrobisz je w kilka chwil!
Z czego zrobić pyszną pastę do chleba? Proponujemy wykorzystać łatwo dostępną i zdrową rybę jaką jest makrela. Z dodatkiem kilku składników w 15 minut przygotujesz wyśmienity dodatek do pieczywa, którym będzie zajadać się cała rodzina!
Jeśli znudziły ci się już kanapki z serem żółtym czy szynką, warto samodzielnie przygotować pastę, która będzie tylko smacznym, ale i pożywnym dodatkiem do chleba. Sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację.
Zobacz również:
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
- Marysieńkę podasz raz, a rodzina będzie zawsze o nią prosić. Hit na święta
Polacy lubią szczególnie smarowidła rybne - np. z dodatkiem tuńczyka lub wędzonej makreli. Tę drugą wersję można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Ponadto dostarczy wielu cennych składników - będzie doskonałym uzupełnieniem białka w diecie, źródłem selenu, kwasów omega-3, a w połączeniu z jajkami dostarczy wielu cennych witamin i minerałów. Ponadto taki posiłek nasyci cię na długo!
Czytaj również: Pyszne i zdrowe pasty kanapkowe
Jak przygotować pastę kanapkową z makreli?
Pastę z makreli można modyfikować wedle uznania - dla osób lubiących bardziej pikantne potrawy poleca się dodać odrobinę ostrej papryki, a na tych, którzy wolą mniej kaloryczne posiłki, zamiast majonezu użyć jogurtu naturalnego. Zapewniamy, że w każdej wersji będzie smakować wyśmienicie.
Pasta z makreli do chleba - przepis
Sposób przygotowania
Makrelę obierz dokładnie ze skóry i z ości, a następnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojone w kostkę jajka, cebulę i ogórki, rozgnieciony czosnek, a następnie majonez oraz musztardę. Wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Pastą smaruj kanapki bezpośrednio po przygotowaniu, możesz też posypać je szczypiorkiem.