Smaczne i sycące smarowidło do chleba. Zrobisz je w kilka chwil!
Z czego zrobić pyszną pastę do chleba? Proponujemy wykorzystać łatwo dostępną i zdrową rybę jaką jest makrela. Z dodatkiem kilku składników w 15 minut przygotujesz wyśmienity dodatek do pieczywa, którym będzie zajadać się cała rodzina!

Jeśli znudziły ci się już kanapki z serem żółtym czy szynką, warto samodzielnie przygotować pastę, która będzie tylko smacznym, ale i pożywnym dodatkiem do chleba. Sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację.
Zobacz również:
- Białą kiełbasę zrobisz w domu. To naprawdę jest bardzo proste
- Ten dodatek do obiadu nie ma sobie równych? Przepis dostałam od kolegi ze Śląska
- Genialny sposób na domowy majonez. Lepszy niż kupny, a zrobisz go w ekspresowym tempie
- Za granicą się zajadają, w Polsce nie wszyscy go znają. Wzmacnia kości i pomaga schudnąć
Polacy lubią szczególnie smarowidła rybne - np. z dodatkiem tuńczyka lub wędzonej makreli. Tę drugą wersję można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Ponadto dostarczy wielu cennych składników - będzie doskonałym uzupełnieniem białka w diecie, źródłem selenu, kwasów omega-3, a w połączeniu z jajkami dostarczy wielu cennych witamin i minerałów. Ponadto taki posiłek nasyci cię na długo!
Czytaj również: Pyszne i zdrowe pasty kanapkowe
Jak przygotować pastę kanapkową z makreli?
Pastę z makreli można modyfikować wedle uznania - dla osób lubiących bardziej pikantne potrawy poleca się dodać odrobinę ostrej papryki, a na tych, którzy wolą mniej kaloryczne posiłki, zamiast majonezu użyć jogurtu naturalnego. Zapewniamy, że w każdej wersji będzie smakować wyśmienicie.
Pasta z makreli do chleba - przepis

Składniki
- 1 makrela wędzona
- 3-4 ugotowane na twardo jajka
- 1 cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Makrelę obierz dokładnie ze skóry i z ości, a następnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojone w kostkę jajka, cebulę i ogórki, rozgnieciony czosnek, a następnie majonez oraz musztardę. Wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Pastą smaruj kanapki bezpośrednio po przygotowaniu, możesz też posypać je szczypiorkiem.