Pyszne śniadania, obiady i kolacje
Na każdy dzień przygotuj coś wyjątkowo smacznego. Takie posiłki umilą czas spędzony w domu!
Sałatka z czarną fasolą
Sposób przygotowania
1. Warzywa i owoce umyj, osusz, pokrój w kostkę. Fasolę osącz z zalewy, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osusz. Kukurydzę także osącz z zalewy, nie opłukuj.
2. Warzywa i melon wrzuć do salaterki, dodaj fasolę i kukurydzę. Posyp posiekanym tymiankiem i natką pietruszki.
3. Oliwę wymieszaj w słoiczku z sokiem z cytryny, octem balsamicznym i sosem sojowym, mocno nim potrząsając przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem (sos sojowy może być tak słony, że nie musisz dodawać soli). Sosu możesz zrobić więcej i przechowywać go w lodówce. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem.
Grzanki z marchewką
Sposób przygotowania
1. Tosty posmaruj masłem. Marchewki obierz, pokrój w kostkę, gotuj 10 minut na parze. Na patelni roztop masło, dodaj marchewki i cukier, wymieszaj i smaż kilka minut, mieszając. Ostudź.
2. Na tostach układaj plastry szynki, sera, posyp marchewką, polej sosem. Przykryj drugim tostem. Piecz 10 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące.
Pierożki ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej przez sito, zalej bardzo gorącą wodą, wymieszaj łyżką, tak by mąka się zaparzyła. Dolej zimnej wody i wyrabiaj sprężyste ciasto. Dodaj masło, sól, kurkumę. Wyrabiaj jeszcze około 10 minut. Odłóż przykryte w ciepłe miejsce.
2. Podziel ciasto na pół, rozwałkuj każdą część na cienki placek. Usmaż posiekany czosnek, dodaj szpinak, ser i przyprawy. Smaż tak długo, aż odparują. Na jednym placku ciasta kładź farsz łyżką w pewnej odległości od siebie. Przykryj drugim plackiem, krój w prostokąty, sklejaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku. Podawaj z masłem i liśćmi szpinaku.
Szaszłyki z grzybami
Sposób przygotowania
1. Fasolkę, marchewkę i ziemniaki ugotuj na parze. Ostudź. Pokrój na małe kawałki. Pieczarki umyj, osusz. Wybierz duże kapelusze. Resztę pokrój w plasterki, usmaż na oleju z posiekaną czerwoną cebulą i czosnkiem. Dodaj fasolkę, ziemniaki, marchew, pokrojoną drobno świeżą paprykę. Przypraw.
2. Kapelusze pieczarek owijaj plastrami boczku, nadziewaj na namoczone patyczki, polej Maggi, sosem i octem, przypraw. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Podawaj na warzywach.
Cukinia faszerowana
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, zetnij końce, wydrąż środki, wnętrze przypraw solą i pieprzem. Odstaw. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Cebule posiekaj, przysmaż, dodaj mięso, smaż ze wszystkich stron, mieszając. Wrzuć pieczarki pokrojone w plastry, czosnek, część farszu z cukini, przypraw. Przełóż do rondla, zalej szklanką wody, duś do miękkości. Dodaj kurki, duś jeszcze chwilę.
2. Gulaszem napełnij cukinie. Przykryj plastrami sera, pokrojonymi pomidorami bez skórki. Przypraw. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z bazylią.
Placki ziemniaczane z oliwkami
1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajka, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę, posiekane czarne oliwki, śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.
2. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym. Udekoruj natką i szczypiorem.