Reklama

Reklama

Pyszne waniliowe bułeczki na wielkanocne śniadanie

Zrobisz je bardzo szybko!

Składniki:

  • 250 g maki
  • 50 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • Pół opakowania proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 125 + 2 łyżki mleka

Reklama

Przygotowanie:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce. Dodać masło w płatkach i 125 ml mleka, a następnie wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce, a następnie jeszcze na 30 minut w temperaturze pokojowej. Ponownie wyrobić ręcznie. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Za pomocą okrągłej foremki wycinać krążki o średnicy ok. 6 cm. Krążki ukladać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ścinki wyrobić ponownie, rozwałkować i wycinać kolejne bułeczki. Posmarować je mlekiem i piec  w 200 st. C przez  12-14 minut.

 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje