Pyszne waniliowe bułeczki na wielkanocne śniadanie
Zrobisz je bardzo szybko!
Składniki:
- 250 g maki
- 50 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- Szczypta soli
- Pół opakowania proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 125 + 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce. Dodać masło w płatkach i 125 ml mleka, a następnie wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce, a następnie jeszcze na 30 minut w temperaturze pokojowej. Ponownie wyrobić ręcznie. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Za pomocą okrągłej foremki wycinać krążki o średnicy ok. 6 cm. Krążki ukladać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ścinki wyrobić ponownie, rozwałkować i wycinać kolejne bułeczki. Posmarować je mlekiem i piec w 200 st. C przez 12-14 minut.