Pyszny dżem przygotujesz na bazie popularnego warzywa. Koleżanki będą pytać o przepis

Słodki, domowy dżem to jeden z tych produktów, na myśl o którym wielu z nas wręcz cieknie ślinka. Truskawkowy, wiśniowy, brzoskwiniowy – w rodzajach można dosłownie przebierać. Ale czasami warto nieco poeksperymentować. Pyszną, słodką przekąskę przygotujemy bowiem na bazie popularnego warzywa. Obecnie trwa nie największy sezon.

Co można zrobić z cukinii na zimę do słoików? Dżem, który pokochały kucharki
Co można zrobić z cukinii na zimę do słoików? Dżem, który pokochały kucharki123RF/PICSEL

Jak zrobić przetwory z cukinii? Poeksperymentuj

Bez naleśników lub pieczywa z dodatkiem dżemu wielu z nas wręcz nie potrafi wyobrazić sobie codziennego śniadania. Nic w tym dziwnego, w rodzajach i sposobie podania tej słodkiej przekąski można bowiem przebierać do woli.

Dżemy pożądane są jednak szczególnie zimą, kiedy o świeżych owocach można jedynie pomarzyć. Wówczas otwarcie słoika ze słodkim smarowidłem jest wręcz wybawieniem. Do pracy należy zabrać się jednak już teraz. Odstawiając przy tym oklepane przepisy na owocowe dżemy. Oto bowiem nadchodzi rewolucja.

Sprawdzony przepis na dżem z cukinii. Jak smakuje?

Pyszny dżem przygotujemy na bazie popularnego warzywa. Ten przepis robi ostatnio prawdziwą furorę wśród kucharek. Słodkie smarowidło powstaje bowiem z połączenia cukinii i słodkich galaretek. Trzeba się jednak spieszyć, sezon na cukinię nie trwa zbyt długo.

Jak zrobić przetwory z cukinii? Poeksperymentuj
Jak zrobić przetwory z cukinii? Poeksperymentuj123RF/PICSEL

W smaczne warzywo, które dotąd służyło nam głównie do przyrządzenia lecza, sałatek lub sosów, zaopatrzymy się w sklepach od sierpnia do końca lata. Chcąc zamknąć nieco wakacyjnego smaku w słoiku i rozkoszować się smakiem letniego warzywa podczas zimowych dni, warto już teraz zabrać się za przetwory.

Dżem z cukinii z galaretką: przepis

Cukinia jest jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw. Dzięki łagodnemu smakowi i przyjemnej konsystencji można wykorzystywać ją do przygotowywania przetworów, nie ograniczając się jedynie do ich ostrej wersji.

Dżem z cukinii ma słodko-kwaśny posmak, świetnie sprawdzając się jako dodatek do deserów oraz pieczywa czy omletów. Jak go przygotować? Potrzebować będziemy:

  • 2 kg cukinii,
  • 2 galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Warzywo posyp kwaskiem cytrynowym, a następnie odstaw na godzinę. Po upływie tego czasu odlej nadmiar soku. Przełóż cukinie do garnka.
  3. Duś na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i galaretki.
  4. Dokładnie mieszaj, do momentu aż cukier i galaretki zupełnie się rozpuszczą. Przełóż do czystych, wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i studź do góry dnem. Gotowe!
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas