Pyszny dżem przygotujesz na bazie popularnego warzywa. Koleżanki będą pytać o przepis

Co można zrobić z cukinii na zimę do słoików? Dżem, który pokochały kucharki
Co można zrobić z cukinii na zimę do słoików? Dżem, który pokochały kucharki123RF/PICSEL

Jak zrobić przetwory z cukinii? Poeksperymentuj

Sprawdzony przepis na dżem z cukinii. Jak smakuje?

Jak zrobić przetwory z cukinii? Poeksperymentuj
Jak zrobić przetwory z cukinii? Poeksperymentuj123RF/PICSEL

Dżem z cukinii z galaretką: przepis

  • 2 kg cukinii,
  • 2 galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 szklanki cukru.
  1. Cukinie umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Warzywo posyp kwaskiem cytrynowym, a następnie odstaw na godzinę. Po upływie tego czasu odlej nadmiar soku. Przełóż cukinie do garnka.
  3. Duś na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i galaretki.
  4. Dokładnie mieszaj, do momentu aż cukier i galaretki zupełnie się rozpuszczą. Przełóż do czystych, wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i studź do góry dnem. Gotowe!
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?