Cukinia – dlaczego warto zjadać ją na surowo?

Cukinię warto jeść na surowo - otrzymujemy wtedy pełnię wartości odżywczych
Cukinię warto jeść na surowo - otrzymujemy wtedy pełnię wartości odżywczych123RF/PICSEL

Cukinia - wartość odżywcza

Surówka - smak prostych połączeń

Składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • 2 pomidory malinowe
  • 1-2 owoce kiwi
  • kilka czarnych oliwek
  • łyżeczka czarnuszki.

Składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • garść rukoli
  • 1 gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • łyżeczka białego sezamu
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny.
Delikatny smak cukinii dobrze sprawdzi się w różnych połączeniach
Delikatny smak cukinii dobrze sprawdzi się w różnych połączeniach123RF/PICSEL

Składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 3-5 małych kiszonych buraków
  • mała puszka kukurydzy
  • 250 gr pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżka nasion dyni
  • deep z musztardy Dijon (2 łyżki), miodu (2 łyżeczki) i soku z dużej cytryny