Cukinia – dlaczego warto zjadać ją na surowo?

Polska kuchnia chętnie wykorzystuje cukinię. Warzywo jest zazwyczaj poddawane obróbce termicznej. Zupy, zapiekanki, leczo czy lasagne z cukinią mają rzesze fanów. Wielu ze zdziwieniem przyjmuje informację, że cukinia doskonale smakuje również w wersji surowej, i – jak nietrudno się domyślić – jest wówczas najcenniejsza odżywczo. Z czym ją połączyć w surówce i dlaczego warto jadać surową cukinię?

Cukinię warto jeść na surowo - otrzymujemy wtedy pełnię wartości odżywczych
Cukinię warto jeść na surowo - otrzymujemy wtedy pełnię wartości odżywczych123RF/PICSEL

Cukinia - wartość odżywcza

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie trzeba jej wykluczać z diety diabetyków ani osób z insulinoopornością. Co ważne, cukinia nie kumuluje metali ciężkich ani azotanów, więc może być elementem diety dzieci, seniorów i osób z delikatnym przewodem pokarmowym. Zawiera niewielkie ilości węglowodanów i białek oraz znikome tłuszczów, obfituje z kolei w witaminy i składniki mineralne. W jej delikatny miąższu znajdziemy witaminy z grypy B, a także trzy witaminy o potencjale przeciwutleniającym, na czele z witaminą C, A i K. Ta ostatnia, choć znana głównie jako strażniczka prawidłowej krzepliwości krwi, ma również właściwości antyutleniające.

Cukinia jest też cennym źródłem trzech minerałów - ważnych dla niezakłóconej pracy mięśnia sercowego potasu i magnezu oraz kluczowego dla zdrowej krwi żelaza. Co oczywiste, zjadając surową cukinię, pozyskamy więcej składników biologicznie aktywnych niż z warzywa poddanego obróbce termicznej.

Surówka - smak prostych połączeń

Warto wiedzieć, że cukinia nadaje się również do kiszenia i marynowania. Dziś skoncentrujmy się jednak na tym, z czym połączyć świeżą, by odżywiając organizm, sprawić frajdę kubeczkom smakowym.

Cukinia z pomidorami

Sposób przygotowania:

Cukinię, pomidory i kiwi myjemy. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w dużą kostkę. Jeśli surówkę będzie jadła osoba z bardzo delikatnym przewodem pokarmowym, zdejmujemy z nich wcześniej skórkę. Kiwi delikatnie obieramy, chyba że mamy owoce z ekologicznej uprawy, wtedy wystarczy je umyć (skórka kiwi jest jadalna) i kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy oliwki i czarnuszkę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby mogły się "przegryźć", czyli połączyć nuty smakowe.

Ta wersja surówki z cukinii doskonale smakuje podana z kaszą oraz jako dodatek do dań z owoców morza i ryb.

Cukinią z rukolą i orzechami

Sposób przygotowania:

Myjemy cukinię, rukolę i gruszkę. Z cukinii zdejmujemy skórkę i kroimy ją w małą kostkę. Wydrążamy gniazdo nasienne z gruszki i kroimy ją w kostkę. Zdejmowanie skórki nie jest konieczne, chyba że surówkę będą jadły osoby z delikatnym przewodem pokarmowym. Łączymy składniki, dodajemy połamane w palcach orzechy, sezam i słonecznik oraz sok z cytryny i oliwę.

Tak podana surówka dobrze dopełni smak dań mięsnych i jarskich. Jeśli dodamy do niej ugotowaną komosę ryżową lub inny węglowodan złożony (ryż, kasza, makaron) oraz kawałek dobrej jakości sera (sprawdzi się kozi, feta czy mozzarella), może stać się odrębnym daniem, na przykład obiadowym.

Delikatny smak cukinii dobrze sprawdzi się w różnych połączeniach
Delikatny smak cukinii dobrze sprawdzi się w różnych połączeniach123RF/PICSEL

Cukinia z selerem naciowym i kiszonymi burakami

Sposób przygotowania:

Myjemy cukinię, seler i pomidorki. Obraną cukinię kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi selera kroimy w 3-5 milimetrowe półksiężyce, buraki w kostkę, a pomidorki kroimy na pół. Łączymy warzywa, dodajemy przecedzoną kukurydzę, a także dynię i czarnuszkę. Mieszamy trzy składniki, z których powstanie deep i polewamy nim surówkę.

Ta, wyjątkowo pożywna, surówka może być doskonałym dopełnieniem dań na bazie kaszy, szczególnie jęczmiennej, kuskus lub gryczanej. Sprawdzi się również w zestawach z mięsem i owocami morza.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas