Reklama

Reklama

Pyszny jabłecznik

Żaden deser nie smakuje tak dobrze, jak domowy jabłecznik.

Składniki

  • 65 dag jabłek,
  • 50 ml soku jabłkowego,
  • 12,5 dag masła,
  • szczypta soli,
  • 20 dag cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 5 jajek,
  • 20 dag mąki,
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki śmietany kremówki,
  • 5 dag orzeszków pinii,
  • 20 dag kwaśnej gęstej śmietany,
  • 1 torebka budyniu waniliowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • tłuszcz do tortownicy,
  • mięta do dekoracji.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, po wykrojeniu gniazd nasiennych natychmiast skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Masło utrzeć z solą, 12,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 3 jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypywać do ucieranej masy na przemian ze śmietaną kremówką. Całość dobrze wymieszać mikserem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem.

Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Rozłożyć jabłka, wcisnąć je w ciasto. Posypać 3 dag orzeszków piniowych. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Kwaśną śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami, proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem. Po 12 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Polać je przygotowaną masą śmietanową. Ponownie ciasto wstawić do piekarnika i piec kolejne 50 minut.

Reklama

Wystudzić na kratce kuchennej. 4 Pozostałe orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni (od czasu do czasu zamieszać, aby się nie przypaliły). Przed podaniem udekorować ciasto orzeszkami oraz listkami mięty. 


Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: jabłecznik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy