Pyszny jabłecznik

Żaden deser nie smakuje tak dobrze, jak domowy jabłecznik.

Pyszny jabłecznik
Pyszny jabłecznik 123RF/PICSEL

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, po wykrojeniu gniazd nasiennych natychmiast skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Masło utrzeć z solą, 12,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 3 jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypywać do ucieranej masy na przemian ze śmietaną kremówką. Całość dobrze wymieszać mikserem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem.

Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Rozłożyć jabłka, wcisnąć je w ciasto. Posypać 3 dag orzeszków piniowych. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Kwaśną śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami, proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem. Po 12 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Polać je przygotowaną masą śmietanową. Ponownie ciasto wstawić do piekarnika i piec kolejne 50 minut.

Wystudzić na kratce kuchennej. 4 Pozostałe orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni (od czasu do czasu zamieszać, aby się nie przypaliły). Przed podaniem udekorować ciasto orzeszkami oraz listkami mięty. 

Ciasto amerykańskie z jabłkami - szybki przepisInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas