Pyszny jabłecznik
Żaden deser nie smakuje tak dobrze, jak domowy jabłecznik.

Składniki
- 65 dag jabłek,
- 50 ml soku jabłkowego,
- 12,5 dag masła,
- szczypta soli,
- 20 dag cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 5 jajek,
- 20 dag mąki,
- 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki śmietany kremówki,
- 5 dag orzeszków pinii,
- 20 dag kwaśnej gęstej śmietany,
- 1 torebka budyniu waniliowego,
- 1 łyżka cukru pudru,
- tłuszcz do tortownicy,
- mięta do dekoracji.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, po wykrojeniu gniazd nasiennych natychmiast skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Masło utrzeć z solą, 12,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 3 jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypywać do ucieranej masy na przemian ze śmietaną kremówką. Całość dobrze wymieszać mikserem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem.
Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Rozłożyć jabłka, wcisnąć je w ciasto. Posypać 3 dag orzeszków piniowych. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Kwaśną śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami, proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem. Po 12 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Polać je przygotowaną masą śmietanową. Ponownie ciasto wstawić do piekarnika i piec kolejne 50 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej. 4 Pozostałe orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni (od czasu do czasu zamieszać, aby się nie przypaliły). Przed podaniem udekorować ciasto orzeszkami oraz listkami mięty.