Reklama

Reklama

Pyszny niedzielny obiad

Smaczne i sycące dania dla całej rodziny!

Udka w czosnku i ziołach

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 10 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 gałązki tymianku
  • po 2 gałązki estragonu i rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 szalotki
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 3 papryki
  • 8 małych ziemniaków
  • sól
  • grubo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Od pozostałych gałązek oderwij listki oraz igiełki i drobno je posiekaj. Zieleninę wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą oraz winem. Dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Udka opłucz, wytrzyj do sucha, włóż do miseczki. Skrop przygotowaną marynatą ziołowo-czosnkową. Przemieszaj. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki. Marynuj przez minimum 2 godziny. Ziemniaki wyszoruj, pokrój. Gotuj 10 minut w posolonej wodzie, odcedź. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Mięso ułóż w formie. Dodaj warzywa i pozostały nieobrany czosnek. Polej resztą marynaty. Posyp solą i pieprzem. Piecz 1 godz. w 190ºC. Udekoruj odłożonymi ziołami.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje