Pyszny niedzielny obiad

Smaczne i sycące dania dla całej rodziny!

Udka z kurczaka
Udka z kurczaka123RF/PICSEL

Udka w czosnku i ziołach

Sposób przygotowania

Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Od pozostałych gałązek oderwij listki oraz igiełki i drobno je posiekaj. Zieleninę wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą oraz winem. Dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Udka opłucz, wytrzyj do sucha, włóż do miseczki. Skrop przygotowaną marynatą ziołowo-czosnkową. Przemieszaj. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki. Marynuj przez minimum 2 godziny. Ziemniaki wyszoruj, pokrój. Gotuj 10 minut w posolonej wodzie, odcedź. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Mięso ułóż w formie. Dodaj warzywa i pozostały nieobrany czosnek. Polej resztą marynaty. Posyp solą i pieprzem. Piecz 1 godz. w 190ºC. Udekoruj odłożonymi ziołami.

Zmysłowe smaki: Kacze udka z brzoskwiniamiInteria.tv
Tartaletki z truskawkami
Tartaletki z truskawkami123RF/PICSEL

Kruche babeczki z truskawkami

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej na stolnicę. Potem wymieszaj ją z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki. Składniki siekaj nożem, aż powstaną drobne grudki. Wtedy dodaj do nich żółtka oraz 1-2 łyżki bardzo zimnej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. Foremki do babeczek posmaruj masłem, wylep ciastem. Piecz 15 minut w temperaturze 200ºC. Wystudź. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, a potem wyciśnij sok. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, serkami i skórką z cytryny. Spody babeczek napełnij przygotowanym kremem. Truskawki opłucz, osusz, oczyść. Owoce pokrój, ułóż z nich rozetki na kremie.

Zmysłowe smaki: Muffiny z rabarbaremInteria.tv
Zupa z ciecierzycą
Zupa z ciecierzycą123RF/PICSEL

Marchewkowa z ciecierzycą

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewki obierz, umyj, potnij w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz, zetrzyj na cienkie wiórki. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Podsmaż je na szklisto. Potem dodaj marchewkę. Smaż, aż lekko się zrumieni. Wyjmij trochę do dekoracji, a do reszty wrzuć ziemniaki. Warzywa oprósz 1 łyżką curry, krótko zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień. Zupę gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie (ok. 25 minut). Ugotowane jarzyny razem z wywarem zmiksuj na gładko. Wymieszaj z jogurtem. Dodaj osączoną ciecierzycę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Mocno podgrzej (ale już nie gotuj!). Rozlej do miseczek. Udekoruj odłożonymi plasterkami marchewki.

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
Cukiniowe słupki
Cukiniowe słupki123RF/PICSEL

Cukiniowe słupki w cieście

Sposób przygotowania

Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj 1 łyżkę koperku. Wbij jajko. Wlej wodę mineralną oraz mleko. Składniki wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Ciasto przypraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie cukinie oczyść, umyj, pokrój w słupki średniej grubości. W szerokim garnku albo na głębokiej patelni rozgrzewaj po 3-4 łyżki oleju. Cukiniowe słupki kolejno zanurzaj w cieście naleśnikowym. Od razu kładź je porcjami na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor (zajmie to ok. 15 minut). Pod koniec smażenia lekko oprósz je czosnkiem. Gotowe słupki cukiniowe w cieście wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj je np. z dodatkiem sosu jogurtowo-paprykowego albo z pikantnym keczupem. 

Przepis na wyborne krążki z cukiniiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas