Pyszny, niedzielny obiad

Pożywne i smaczne propozycje na sycący obiad dla całej rodziny!

Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa123RF/PICSEL

Jarzynowa z kalafiorem

Sposób przygotowania

Udko z kurczaka opłucz, włóż do garnka. Zalej 6-7 szkl. zimnej wody. Zagotuj, zbierając pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj wywar jeszcze przez ok. 30 minut. Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na różyczki. Marchewki, seler oraz ziemniaki obierz i opłucz. Por oraz dymki oczyść, umyj. Odetnij szczypiorek od dymek. Cebulki pokrój w kosteczkę, a szczypiorek grubo posiekaj (odłóż go do posypania zupy). Pozostałe jarzyny potnij na niewielkie kawałki. Rozdrobnione wcześniej warzywa wrzuć do garnka z wywarem. Dodaj pieprz, ziele angielskie oraz listki laurowe. Zupę gotuj jeszcze 15-20 minut. Mięso wyjmij z garnka, pokrój na kawałki. Zupę przypraw na pikantnie solą, pieprzem i chili. Posyp szczypiorkiem z dymek, ew. wymieszaj z makaronem.

Sałatka z buraczkami
Sałatka z buraczkami123RF/PICSEL

Buraczane łezki

Buraki wyszoruj, osusz. Posmaruj olejem. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz je 70-90 minut, do miękkości. Wyjmij, przestudź, ostrożnie zdejmij folię. Obierz z łupinek. Odłóż do wystudzenia. Ciecierzycę osącz z zalewy. W tym czasie mocno rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wsyp na nią orzechy. Mieszając, zrumień je. Przesyp je na talerzyk i poczekaj, aż wystygną. Zimne buraki razem z orzechami przepuść przez maszynkę do mięsa. Ciecierzycę zmiksuj z oliwą. Wymieszaj z burakami. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem kajeńskim, szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Potem za pomocą dwóch łyżek nabieraj porcje schłodzonej masy i formuj spore łezki. Ułóż je na talerzykach wyłożonych listkami sałaty

Placek z kruszonką
Placek z kruszonką123RF/PICSEL

Placek makowy z kruszonką

Mąkę przesiej z proszkiem i solą. Dodaj mielone migdały oraz masło pokrojone na kawałeczki. Dosyp 1/2 szkl. cukru i cukier waniliowy. Wlej aromat. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę rozdziel. Jedną połowę włóż do lodówki, drugą rozsyp na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz ok. 20 minut. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masę makową wymieszaj z żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj równomiernie masę makową. Przykryj ją konfiturą wiśniową oraz bezą. Wierzch placka posyp pozostałą kruszonką. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika i piecz jeszcze ok. 40 minut. 

Pieczony indyk
Pieczony indyk123RF/PICSEL

Indyk z szałwiową nutą

Sposób przygotowania

Filet umyj. Szałwię opłucz, osusz, oderwij listki i posiekaj je. Połowę utrzyj z 1/2 łyżeczki soli. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z szałwiową solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką (po 1/2 łyżeczki). Mięso natrzyj mieszanką przypraw. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Bazylię opłucz, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Papryki rozetnij, oczyść, potnij na kawałki. Wymieszaj je z resztą szałwii i bazylią. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Obsmaż mięso. Przełóż je do brytfanki. Na tłuszcz ze smażenia wrzuć cebulę i pokrojone papryki, smaż 2-3 minuty. Wlej wino i bulion. Zagotuj, po czym przełóż do brytfanki. Pieczeń przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz przez 1 godzinę.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas