Reklama

Reklama

Pyszny, niedzielny obiad

Pożywne i smaczne propozycje na sycący obiad dla całej rodziny!

Jarzynowa z kalafiorem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2 małe marchewki
  • po 1/2 selera i pora
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 dymki
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku

Sposób przygotowania

Udko z kurczaka opłucz, włóż do garnka. Zalej 6-7 szkl. zimnej wody. Zagotuj, zbierając pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj wywar jeszcze przez ok. 30 minut. Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na różyczki. Marchewki, seler oraz ziemniaki obierz i opłucz. Por oraz dymki oczyść, umyj. Odetnij szczypiorek od dymek. Cebulki pokrój w kosteczkę, a szczypiorek grubo posiekaj (odłóż go do posypania zupy). Pozostałe jarzyny potnij na niewielkie kawałki. Rozdrobnione wcześniej warzywa wrzuć do garnka z wywarem. Dodaj pieprz, ziele angielskie oraz listki laurowe. Zupę gotuj jeszcze 15-20 minut. Mięso wyjmij z garnka, pokrój na kawałki. Zupę przypraw na pikantnie solą, pieprzem i chili. Posyp szczypiorkiem z dymek, ew. wymieszaj z makaronem.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje