Reklama

Reklama

Pyszny, niedzielny obiad

Pożywne i smaczne propozycje na sycący obiad dla całej rodziny!

Jarzynowa z kalafiorem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2 małe marchewki
  • po 1/2 selera i pora
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 dymki
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku

Sposób przygotowania

Udko z kurczaka opłucz, włóż do garnka. Zalej 6-7 szkl. zimnej wody. Zagotuj, zbierając pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj wywar jeszcze przez ok. 30 minut. Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na różyczki. Marchewki, seler oraz ziemniaki obierz i opłucz. Por oraz dymki oczyść, umyj. Odetnij szczypiorek od dymek. Cebulki pokrój w kosteczkę, a szczypiorek grubo posiekaj (odłóż go do posypania zupy). Pozostałe jarzyny potnij na niewielkie kawałki. Rozdrobnione wcześniej warzywa wrzuć do garnka z wywarem. Dodaj pieprz, ziele angielskie oraz listki laurowe. Zupę gotuj jeszcze 15-20 minut. Mięso wyjmij z garnka, pokrój na kawałki. Zupę przypraw na pikantnie solą, pieprzem i chili. Posyp szczypiorkiem z dymek, ew. wymieszaj z makaronem.

Reklama


Buraczane łezki

Czas przyrządzenia: 90 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 3-4 średnie buraki
  • trochę oleju do posmarowania buraków
  • 1 puszka ciecierzycy
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz kajeński
  • cukier
  • listki różnych sałat do dekoracji

Buraki wyszoruj, osusz. Posmaruj olejem. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz je 70-90 minut, do miękkości. Wyjmij, przestudź, ostrożnie zdejmij folię. Obierz z łupinek. Odłóż do wystudzenia. Ciecierzycę osącz z zalewy. W tym czasie mocno rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wsyp na nią orzechy. Mieszając, zrumień je. Przesyp je na talerzyk i poczekaj, aż wystygną. Zimne buraki razem z orzechami przepuść przez maszynkę do mięsa. Ciecierzycę zmiksuj z oliwą. Wymieszaj z burakami. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem kajeńskim, szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Potem za pomocą dwóch łyżek nabieraj porcje schłodzonej masy i formuj spore łezki. Ułóż je na talerzykach wyłożonych listkami sałaty

Placek makowy z kruszonką

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mielonych migdałów
  • 1 aromat migdałowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka masy makowej
  • 4 jajka
  • 2 szkl. konfitury wiśniowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę przesiej z proszkiem i solą. Dodaj mielone migdały oraz masło pokrojone na kawałeczki. Dosyp 1/2 szkl. cukru i cukier waniliowy. Wlej aromat. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę rozdziel. Jedną połowę włóż do lodówki, drugą rozsyp na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz ok. 20 minut. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masę makową wymieszaj z żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj równomiernie masę makową. Przykryj ją konfiturą wiśniową oraz bezą. Wierzch placka posyp pozostałą kruszonką. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika i piecz jeszcze ok. 40 minut. 

Indyk z szałwiową nutą

Składniki

  • 1 i 1/2 kg fileta z indyka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1/2 szkl. bulionu drobiowego i białego wina
  • 4 papryki
  • 3 gałązki szałwii
  • 1 łyżka oleju
  • 2 gałązki bazylii
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Filet umyj. Szałwię opłucz, osusz, oderwij listki i posiekaj je. Połowę utrzyj z 1/2 łyżeczki soli. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z szałwiową solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką (po 1/2 łyżeczki). Mięso natrzyj mieszanką przypraw. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Bazylię opłucz, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Papryki rozetnij, oczyść, potnij na kawałki. Wymieszaj je z resztą szałwii i bazylią. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Obsmaż mięso. Przełóż je do brytfanki. Na tłuszcz ze smażenia wrzuć cebulę i pokrojone papryki, smaż 2-3 minuty. Wlej wino i bulion. Zagotuj, po czym przełóż do brytfanki. Pieczeń przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz przez 1 godzinę.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje