Reklama

Reklama

Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Najesz się do syta!

Kremowa zupa dyniowa

Składniki

  • 1 dynia (ok. 2 kg)
  • 3 ziemniaki 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2–3 łyżeczki curry w proszku
  • 2 szkl. soku jabłkowego
  • 2 łyżki bulionu w proszku
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn

Sposób przygotowania

Dynię rozetnij, oczyść z pestek i włókien. Miąższ odetnij od skóry i pokrój go na kawałeczki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Olej rozgrzej w garnku. Zeszklij na nim cebule i czosnek. Oprósz je curry. Krótko zasmaż. Potem dodaj dynię i ziemniaki, dolej sok jabłkowy oraz 2 szkl. wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Jabłka umyj, obierz, oczyść z pestek. Miąższ jabłek pokrój na kawałeczki. Dodaj je do zupy. Wsyp bulion. Gotuj jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, zmiksuj całość na gładko. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz rozmarynem. Rozlej do miseczek. Udekoruj. Zupę podawaj np. z czosnkowymi grzankami z pszennego pieczywa.

Reklama

Bakłażany po włosku

Składniki

  • 4 średnie bakłażany
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 3 papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżce posiekanej natki
  • oregano, tymianku, bazylii
  • 1 chili
  • pieprz
  • sól
  • 5 dag parmezanu

Sposób przygotowania

Bakłażany umyj, odetnij końcówki, potnij wzdłuż na połówki (w sumie 8). Wydrąż je, zostawiając warstwę miąższu od spodu, ale ścinając skórę. Obficie oprósz je solą i odłóż na 15 minut, by puściły gorzki sok. Papryki rozetnij, oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż mięso i posiekaną papryczkę chili. Smaż 5 minut. Dołóż paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć posiekane zioła. Przypraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut. Parmezan drobno zetrzyj. Wydrążone plastry bakłażanów opłucz, wytrzyj do sucha. Ułóż je w żaroodpornej formie. Napełnij przygotowaną mięsną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C. Piecz przez 25 minut. Przed podaniem posyp parmezanem i ew. udekoruj listkami bazylii oraz posiekaną natką.

Pieczeń rozmarynowa

Składniki

  • 2 kg wieprzowiny na pieczeń bez kości (np. szynki, schabu, chudej łopatki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 4–5 gałązek rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • po 1 i 1/2 szkl. bulionu i białego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Ząbki czosnku obierz, drobniutko posiekaj je albo przeciśnij przez praskę. Rozmaryn oraz tymianek opłucz, osusz. Od 1 gałązki rozmarynu oderwij igiełki i posiekaj je. Oliwę wymieszaj z czosnkiem oraz posiekanym rozmarynem. Mięso opłucz, osusz, natrzyj czosnkowo-rozmarynową oliwą. Posyp solą oraz pieprzem. Przyprawy wetrzyj w mięso. Odłóż je na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowaną wieprzowinę obłóż pozostałymi gałązkami ziół. Całość obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Ułóż w brytfance. Podlej połową bulionu i wina. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut. W czasie pieczenia mięso często polewaj pozostałym bulionem wymieszanym z białym winem. 

Jabłkowe róże

Składniki

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 jabłka deserowe z czerwoną skórką
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania ciastek

Sposób przygotowania

Ciasto rozmrażaj 20 minut w pokojowej temperaturze. Dżem podgrzej, przetrzyj. Jabłka przetnij wzdłuż. Wydrąż środki. Połówki jabłek pokrój w cieniutkie plasterki. Zalej je w garnku sokiem z cytryny i wodą tak, by były przykryte. Gotuj 2 minuty, by plasterki zmiękły i zrobiły się elastyczne. Wyjmij je, osusz, wystudź. Ciasto potnij na 12 pasków (szer. 4 cm). Posmaruj je dżemem i posyp cukrem waniliowym. Na każdym pasku ułóż plasterki jabłek tak, by zachodziły na siebie i wystawały poza ciasto. Paski ciasno zwiń. Wgłębienia w formie na muffinki wyłóż pergaminem. Włóż do nich róże. Formę przykryj folią aluminiową. Piecz przez 45 minut w 190 st. C. Ok. 10 min przed końcem zdejmij folię. Ciastka wystudź, wyjmij, posyp cukrem pudrem.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy