Reklama

Reklama

Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Najesz się do syta!

Kremowa zupa dyniowa

Składniki

  • 1 dynia (ok. 2 kg)
  • 3 ziemniaki 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2–3 łyżeczki curry w proszku
  • 2 szkl. soku jabłkowego
  • 2 łyżki bulionu w proszku
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn

Sposób przygotowania

Dynię rozetnij, oczyść z pestek i włókien. Miąższ odetnij od skóry i pokrój go na kawałeczki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Olej rozgrzej w garnku. Zeszklij na nim cebule i czosnek. Oprósz je curry. Krótko zasmaż. Potem dodaj dynię i ziemniaki, dolej sok jabłkowy oraz 2 szkl. wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Jabłka umyj, obierz, oczyść z pestek. Miąższ jabłek pokrój na kawałeczki. Dodaj je do zupy. Wsyp bulion. Gotuj jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, zmiksuj całość na gładko. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz rozmarynem. Rozlej do miseczek. Udekoruj. Zupę podawaj np. z czosnkowymi grzankami z pszennego pieczywa.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje