Reklama

Reklama

Pyszny obiad dla całej rodziny

Smacznie i do syta!

Chłodnik ogórkowy z orzechami

Składniki

  • 3 ogórki sałatkowe
  • 1/2 pęczka koperku
  • po 5 gałązek mięty i bazylii 2 ząbki czosnku
  • 4 szkl. gęstego jogurtu
  • 2 dymki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

Jajka włóż do posolonej wody. Gotuj ok. 10 minut od momentu, kiedy woda zawrze. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki. Odłóż do wystudzenia. Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, zrumień je, mieszając, przesyp na talerzyk i pozostaw tak, aż wystygną. Zimne jajka potnij na cząstki, a orzechy posiekaj. Ogórki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w słupki albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Odciśnij sok. Koperek, miętę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dymki wraz ze szczypiorkiem pokrój na kawałeczki. Do miseczki wrzucić połowę rozdrobnionych składników, dodaj sok z cytryny. Zalej bulionem oraz jogurtem. Dobrze zmiksuj. Wrzuć resztę warzyw, orzechów i ziół. Przypraw solą i pieprzem. Schładzaj 2 godziny. Podawaj z cząstkami jajek. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje