Pyszny obiad dla całej rodziny

Smacznie i do syta!

Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy123RF/PICSEL

Chłodnik ogórkowy z orzechami

Sposób przygotowania

Jajka włóż do posolonej wody. Gotuj ok. 10 minut od momentu, kiedy woda zawrze. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki. Odłóż do wystudzenia. Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, zrumień je, mieszając, przesyp na talerzyk i pozostaw tak, aż wystygną. Zimne jajka potnij na cząstki, a orzechy posiekaj. Ogórki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w słupki albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Odciśnij sok. Koperek, miętę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dymki wraz ze szczypiorkiem pokrój na kawałeczki. Do miseczki wrzucić połowę rozdrobnionych składników, dodaj sok z cytryny. Zalej bulionem oraz jogurtem. Dobrze zmiksuj. Wrzuć resztę warzyw, orzechów i ziół. Przypraw solą i pieprzem. Schładzaj 2 godziny. Podawaj z cząstkami jajek. 

Sałatka z mozzarellą
Sałatka z mozzarellą123RF/PICSEL

Kolorowa sałatka caprese

Sposób przygotowania

Mozzarellę przełóż na sitko i pozostaw tak na 20 minut, aż ocieknie z zalewy (jeśli używasz dużych kulek, osączony ser pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm). Pomidorki umyj, wytrzyj do sucha. Pokrój je na połówki albo na cząstki. Lekko posól i oprósz pieprzem. W miseczce wymieszaj ser i pomidorki. Odstaw je na bok. Przygotuj pesto: pęczki bazylii opłucz, osusz, poodrywaj listki i wrzuć je do malaksera. Dodaj orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika), obrane ząbki czosnku oraz parmezan. Wszystkie składniki zmiksuj na gesty sos, powoli dolewając oliwę. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki w miseczce polej przygotowanym pesto, lekko przemieszaj. Gotową sałatkę udekoruj. Podawaj ją np. z pikantnymi ciastkami francuskimi, grzankami czosnkowymi. 

Medaliony wieprzowe
Medaliony wieprzowe123RF/PICSEL

Medaliony z polędwiczek

Sposób przygotowania

Polędwiczki oczyść z błonek. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, ułóż w miseczce. Obficie posyp tymiankiem. Zalej białym winem. Odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce. Cebulę obierz, potnij w plasterki, zeszklij na oleju, mieszając. Polędwiczki natrzyj solą oraz pieprzem. Każdą potnij na 6 kawałków. Lekko spłaszcz je dłonią. Kawałki mięsa owiń plasterkami boczku. Posmaruj olejem. Szybko obsmaż na oleju z cebulką. Przełóż na blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 20-25 minut. Podawaj np. z duszonymi warzywami oraz wiązkami z zielonej fasolki szparagowej owiniętej boczkiem. Jeśli chcesz wzbogacić smak medalionów, w każdym zrób ostrym nożem otwór i wciśnij w niego kawałeczek sera pleśniowego.

Sernik malinowy
Sernik malinowy123RF/PICSEL

Sernik malinowy z kruszonką

Sposób przygotowania

Maliny opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz, osusz. Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka od białek. Z mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 20 dag masła, 5 żółtek oraz wiórków zagnieć ciasto. Rozdziel je. Jedną część włóż ją do zamrażalnika, a drugą rozwałkuj. Ułóż na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Pozostałe masło stop. Twaróg wymieszaj z 1 szkl. cukru i masłem. Dodaj 2 jajka, sok z cytryny, proszek budyniowy oraz kaszkę. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i 3 łyżkami zimnej wody. Ubij na sztywno. Masę serową połącz z pianą z białek. Rozsmaruj na spodzie z kruchego ciasta. Rozłóż maliny. Zamrożone ciasto grubo zetrzyj wprost na wierzch sernika. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 55 minut. Ew. oprósz cukrem pudrem.  


Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas