Pyszny obiad dla całej rodziny

Aktualizacja

Nikt się nie oprze tym potrawom!

Pierożki
Pierożki123RF/PICSEL

Pierożki smażone

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj, ugnieć na purèe. Do mąki dodaj sól, miękkie masło, żółtka i jajko. Wlej powoli wrzątek i wyrób ciasto. Odstaw. Zrumień posiekane cebule, por i czosnek. 

2. Wymieszaj łyżkę wody z kminem, kolendrą, kurkumą, chilli, tandoori masalą, pieprzem, imbirem i solą. Dodaj do warzyw i smaż. Wymieszaj z ziemniakami, twarogiem lub serem. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, na każdym wyłóż farsz i zalep brzegi. Smaż w głębokim tłuszczu. Układaj na posiekanej kapuście.  

Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa123RF/PICSEL

Wołowina po irlandzku

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Mięso pokrój, obtocz w mące z przyprawami, zrumień. 

2. Dodaj posiekane szalotki i czosnek, zalej piwem i wodą, dodaj obrane i pokrojone marchewki, suszone grzyby, por. Przypraw. Duś pod przykryciem do miękkości około 2 godziny. Wlej rozmieszany z wodą koncentrat pomidorowy. 3 Ziemniaki pokrój w dużą kostkę, usmaż w głębokim oleju. Wymieszaj z mięsem. 

Quesadillas
Quesadillas123RF/PICSEL

Quesadille

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w wąskie paski. Skrop olejem i natrzyj startym na tarce czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, kminem rzymskim, oregano i płatkami chilli. Odstaw na godzinę do lodówki. Na rozgrzanym oleju zrumień posiekaną w piórka cebulę i paprykę. Zdejmij z patelni. Usmaż kurczaka. 

2. Wymieszaj z kukurydzą konserwową. Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż cztery tortille, wyłóż na nie farsz. Posyp startym na tarce serem żółtym i przykryj każdą drugim plackiem. Po 2 minutach przełóż quesadille i smaż jeszcze przez 2 minuty. 

Klopsiki buraczane
Klopsiki buraczane123RF/PICSEL

Klopsiki z burakiem

Sposób przygotowania

1. Buraki ugotuj, obierz, pokrój, i zmiel z oliwą i suszonymi pomidorami. Kaszę jaglaną upraż w garnku, zalej wodą, posól i ugotuj do miękkości. Dodaj do buraków. Cebule i czosnek posiekaj i zrumień. Dodaj do masy wraz z mąką. Przypraw, wsyp natkę. 

2. Uformuj kotlety, ułóż je na papierze do pieczenia i piecz 20 minut w temp. 180°C. Odwróć i piecz jeszcze 15 minut.  

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas