Reklama

Reklama

Pyszny obiad dla całej rodziny

Nikt się nie oprze tym potrawom!

Pierożki smażone

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • jajko
  • szklanka gorącej wody
  • olej
  • 2 cebule
  • por
  • 3 ząbki czosnku
  • kmin rzymski
  • mielona kolendra
  • kurkuma
  • chilli
  • tandoori masala
  • pieprz
  • imbir
  • 10 dag twarogu lub białego sera koziego
  • 1/4 kapusty

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj, ugnieć na purèe. Do mąki dodaj sól, miękkie masło, żółtka i jajko. Wlej powoli wrzątek i wyrób ciasto. Odstaw. Zrumień posiekane cebule, por i czosnek. 

2. Wymieszaj łyżkę wody z kminem, kolendrą, kurkumą, chilli, tandoori masalą, pieprzem, imbirem i solą. Dodaj do warzyw i smaż. Wymieszaj z ziemniakami, twarogiem lub serem. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, na każdym wyłóż farsz i zalep brzegi. Smaż w głębokim tłuszczu. Układaj na posiekanej kapuście.  

Wołowina po irlandzku

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 80 dag wołowiny
  • 8 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka ciemnego piwa
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 marchewki
  • kilka suszonych grzybów
  • gałązki tymianku
  • ostra papryka w proszku
  • por
  • 1,5 kg ziemniaków
  • olej

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Mięso pokrój, obtocz w mące z przyprawami, zrumień. 

2. Dodaj posiekane szalotki i czosnek, zalej piwem i wodą, dodaj obrane i pokrojone marchewki, suszone grzyby, por. Przypraw. Duś pod przykryciem do miękkości około 2 godziny. Wlej rozmieszany z wodą koncentrat pomidorowy. 3 Ziemniaki pokrój w dużą kostkę, usmaż w głębokim oleju. Wymieszaj z mięsem. 

Reklama

Quesadille

Składniki

  • 40 dag piersi kurczaka
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • kmin rzymski
  • oregano
  • płatki chilli
  • cebula
  • czerwona papryka
  • szklanka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki masła
  • 8 tortilli pszennych
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w wąskie paski. Skrop olejem i natrzyj startym na tarce czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, kminem rzymskim, oregano i płatkami chilli. Odstaw na godzinę do lodówki. Na rozgrzanym oleju zrumień posiekaną w piórka cebulę i paprykę. Zdejmij z patelni. Usmaż kurczaka. 

2. Wymieszaj z kukurydzą konserwową. Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż cztery tortille, wyłóż na nie farsz. Posyp startym na tarce serem żółtym i przykryj każdą drugim plackiem. Po 2 minutach przełóż quesadille i smaż jeszcze przez 2 minuty. 

Klopsiki z burakiem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 3 buraki
  • szklanka kaszy jaglanej
  • sól
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • olej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • lub gryczanej
  • pieprz
  • lubczyk
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

1. Buraki ugotuj, obierz, pokrój, i zmiel z oliwą i suszonymi pomidorami. Kaszę jaglaną upraż w garnku, zalej wodą, posól i ugotuj do miękkości. Dodaj do buraków. Cebule i czosnek posiekaj i zrumień. Dodaj do masy wraz z mąką. Przypraw, wsyp natkę. 

2. Uformuj kotlety, ułóż je na papierze do pieczenia i piecz 20 minut w temp. 180°C. Odwróć i piecz jeszcze 15 minut.  

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama