Pyszny obiad dla całej rodziny
Nikt się nie oprze tym potrawom!

Pierożki smażone
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- jajko
- szklanka gorącej wody
- olej
- 2 cebule
- por
- 3 ząbki czosnku
- kmin rzymski
- mielona kolendra
- kurkuma
- chilli
- tandoori masala
- pieprz
- imbir
- 10 dag twarogu lub białego sera koziego
- 1/4 kapusty
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj, ugnieć na purèe. Do mąki dodaj sól, miękkie masło, żółtka i jajko. Wlej powoli wrzątek i wyrób ciasto. Odstaw. Zrumień posiekane cebule, por i czosnek. 2. Wymieszaj łyżkę wody z kminem, kolendrą, kurkumą, chilli, tandoori masalą, pieprzem, imbirem i solą. Dodaj do warzyw i smaż. Wymieszaj z ziemniakami, twarogiem lub serem. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, na każdym wyłóż farsz i zalep brzegi. Smaż w głębokim tłuszczu. Układaj na posiekanej kapuście.

Wołowina po irlandzku
Składniki
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- 80 dag wołowiny
- 8 szalotek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka ciemnego piwa
- 1/3 szklanki wody
- 2 marchewki
- kilka suszonych grzybów
- gałązki tymianku
- ostra papryka w proszku
- por
- 1,5 kg ziemniaków
- olej
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Mięso pokrój, obtocz w mące z przyprawami, zrumień. 2. Dodaj posiekane szalotki i czosnek, zalej piwem i wodą, dodaj obrane i pokrojone marchewki, suszone grzyby, por. Przypraw. Duś pod przykryciem do miękkości około 2 godziny. Wlej rozmieszany z wodą koncentrat pomidorowy. 3 Ziemniaki pokrój w dużą kostkę, usmaż w głębokim oleju. Wymieszaj z mięsem.

Quesadille
Składniki
- 40 dag piersi kurczaka
- olej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- kmin rzymski
- oregano
- płatki chilli
- cebula
- czerwona papryka
- szklanka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki masła
- 8 tortilli pszennych
- 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w wąskie paski. Skrop olejem i natrzyj startym na tarce czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, kminem rzymskim, oregano i płatkami chilli. Odstaw na godzinę do lodówki. Na rozgrzanym oleju zrumień posiekaną w piórka cebulę i paprykę. Zdejmij z patelni. Usmaż kurczaka. 2. Wymieszaj z kukurydzą konserwową. Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż cztery tortille, wyłóż na nie farsz. Posyp startym na tarce serem żółtym i przykryj każdą drugim plackiem. Po 2 minutach przełóż quesadille i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Klopsiki z burakiem
Składniki
- 3 buraki
- szklanka kaszy jaglanej
- sól
- 5 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 7 suszonych pomidorów
- 2 cebule
- olej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- lub gryczanej
- pieprz
- lubczyk
- słodka i ostra papryka w proszku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. Buraki ugotuj, obierz, pokrój, i zmiel z oliwą i suszonymi pomidorami. Kaszę jaglaną upraż w garnku, zalej wodą, posól i ugotuj do miękkości. Dodaj do buraków. Cebule i czosnek posiekaj i zrumień. Dodaj do masy wraz z mąką. Przypraw, wsyp natkę. 2. Uformuj kotlety, ułóż je na papierze do pieczenia i piecz 20 minut w temp. 180°C. Odwróć i piecz jeszcze 15 minut.