Pyszny wiosenny chleb z płatkami owsianymi
Ziemniaczano-marchewkowy chleb, który długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 850 g ziemniaków
- Sól
- 21 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 60 ml letniego mleka
- 125 g marchewki
- 325 g mąki
- 50 g płatków owsianych
Przygotowanie:
425 g ziemniaków obrać i ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, odparować i ubić. Drożdże rozkruszyć, zmieszać z mlekiem i cukrem, odstawić na 15 minut w cieple miejsce. Marchewki drobno utrzeć. 425 g ziemniaków obrać i również drobno utrzeć. 1,4 łyżeczki soli, mąkę, marchewkę, 40 g płatków owsianych, gotowane i surowe ziemniaki. Umieścić w misce. Dodać drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 45 minut pod przykryciem, aby wyrosło. Uformować bochenek i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypać 10 g płatków owsianych. Odstawić jeszcze na 15 minut. Piec w temp. 200 st. C przez 55-60 minut. Doskonale smakuje z ziołowym twarożkiem i nowalijkami.