​Pyszny wiosenny chleb z płatkami owsianymi

Ziemniaczano-marchewkowy chleb, który długo zachowuje świeżość.



Reklama

Składniki:

  • 850 g ziemniaków
  • Sól
  • 21 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 ml letniego mleka
  • 125 g marchewki
  • 325 g mąki
  • 50 g płatków owsianych

Przygotowanie:

425 g ziemniaków obrać i ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, odparować i ubić. Drożdże rozkruszyć, zmieszać z mlekiem i cukrem, odstawić na 15 minut w cieple miejsce. Marchewki drobno utrzeć. 425 g ziemniaków obrać i również drobno utrzeć. 1,4 łyżeczki soli, mąkę, marchewkę, 40 g płatków owsianych, gotowane i surowe ziemniaki. Umieścić w misce. Dodać drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 45 minut pod przykryciem, aby wyrosło. Uformować bochenek i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypać 10 g płatków owsianych. Odstawić jeszcze na 15 minut. Piec w temp. 200 st. C przez 55-60 minut. Doskonale smakuje z ziołowym twarożkiem i nowalijkami.

Zobacz też: Chleb piwny, Chleb cukiniowo-grzybowy, Chleb babuni, Chleb dyniowy, Chleb kukurydziany

Interesuje cię domowy wypiek chleba? Podyskutuj na FORUM!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje