Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem

Sprężyste kluseczki śląskie, kształtne kopytka, a może apetyczne pyzy? Z ziemniaków można przygotować różnego rodzaju dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Sposób przygotowania

1 kg kapusty czerwonej zetrzyj na tarce, na największych oczkach. Wrzuć do garnuszka z grubym dnem. Dodaj 100 ml octu jabłkowego lub winnego czerwonego, 100 g suszonej żurawiny, 6 łyżek cukru. Posól, dodaj pieprz i kilka listków laurowych. Pozostaw na ogniu na 5 minut. Dokładnie wymieszaj, dodaj 150 ml bulionu warzywnego i duś przez 20 minut na małym ogniu, regularnie mieszaj. Na suchej patelni upraż 150 g wędzonego boczku i dodaj do kapusty. Ugotuj Pyzy ziemniaczane (np. PROSTE HISTORIE) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Serwuj z chrupiącą, lekko gorącą kapustą.

Przepis na pierogi leniweInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas