Pyzy z mięsem i kapustą
Tak pyszne pyzy posmakują całej rodzinie!

Składniki
- 1 i 1/2 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 50 dag mięsa mielonego,
- 50 dag kiszonej kapusty,
- 3 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, listek laurowy.
Kapustę ugotować z listkiem laurowym. Odcisnąć, listek usunąć, kapustę ostudzić, posiekać. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić posiekane dwie cebule i czosnek, dodać mięso, smażyć mieszając ok. 30 minut. Połączyć z kapustą, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Ziemniaki obrać, 2/3 ugotować i przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć na tarce, wymieszać z ugotowanymi. Dosypać mąkę, zarobić ciasto.
Formować placki, nakładać farsz i zlepiać spore pyzy. Wrzucać na wrzątek i gotować jeszcze 4 minuty po wypłynięciu, wyjąć łyżką cedzakową. Okrasić pozostałą cebulą, podsmażoną ze skwarkami z boczku.