Pyzy z mięsem i kapustą

Tak pyszne pyzy posmakują całej rodzinie!

Są pyszne!
Są pyszne! 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 50 dag mięsa mielonego,
  • 50 dag kiszonej kapusty,
  • 3 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, listek laurowy.

Kapustę ugotować z listkiem laurowym. Odcisnąć, listek usunąć, kapustę ostudzić, posiekać. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić posiekane dwie cebule i czosnek, dodać mięso, smażyć mieszając ok. 30 minut. Połączyć z kapustą, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Ziemniaki obrać, 2/3 ugotować i przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć na tarce, wymieszać z ugotowanymi. Dosypać mąkę, zarobić ciasto.

Formować placki, nakładać farsz i zlepiać spore pyzy. Wrzucać na wrzątek i gotować jeszcze 4 minuty po wypłynięciu, wyjąć łyżką cedzakową. Okrasić pozostałą cebulą, podsmażoną ze skwarkami z boczku. 

Pyzy marchewkowe z kurczakiem - prosty przepisInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?