Quiche lorraine
To tradycyjna tarta francuska z boczkiem i serem. Przepyszna!
Sposób przygotowania
Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone na kawałki, pół łyżeczki soli i 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta.
Wylep ciastem natłuszczoną formę do tarty, tak aby stworzyć równomierny spod i boki. Widelcem ponakłuwaj ciasto na spodzie i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Cebulę drobno posiekaj. Podsmaż cebulę na oleju aż się zeszkli. Odłóż cebulę do osobnej miseczki i na tej samej patelni przesmaż pokrojony boczek.
Wymieszaj cebulę z boczkiem i odstaw.
Zetrzyj żółty ser. Wyjmij z lodówki ciasto. Na spód wyłóż połowę tartego sera i wyrównaj całość. Na serze ułóż boczek z cebulą i również wyrównaj, po czym przykryj to kolejną warstwą sera.
W osobnej misce wbij jaja, dodaj mleko i śmietankę kremówkę. Do tego dodaj sporą szczyptę soli oraz pieprzu a następnie trzepaczką wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
Masę wlej do formy. Rozgrzej wcześniej piekarnik do 180 st C i delikatnie wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 45 minut.
Upieczoną tartę posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj po kilku minutach.