Quiche z bekonem i brokułem

Quiche z boczkiem
Quiche z boczkiemmateriały prasowe

Składniki

  • 250 g mąki
  • ½ kostki masła
  • 5-7 łyżek zimnej wody
  • 2 jajka
  • 1 brokuł
  • mała śmietanka 30%
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • boczek wędzony
  • Sos czosnkowy np. Roleski

Sposób przygotowania

  1. Mąkę łączymy z masłem, ugniatamy, aż składniki zaczną formować się w płatki.
  2. Dodajemy 5-7 łyżek zimnej wody i ugniatamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto zrobi się suche.
  3. Następnie ciasto układamy na stole, rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce do tarty.
  4. Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 200 st. Na tarcie wykładamy papier do pieczenia, a na górę wysypujemy groch, aby go dociążyć.. Pieczemy ok 20 minut, następnie dopiekamy bez grochu i papieru na złotobrązowy kolor.. Odkładamy tartę do przestygnięcia.
  1. Rozbijamy dwa jajka do miski, dodajemy jedno małe opakowanie śmietanki 30%, pół łyżeczki oregano i pół łyżeczki sproszkowanej cebuli oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
  2. Dokładanie mieszamy, następnie wylewamy masę na ciasto.
  3. Brokuł dzielimy na małe różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez 40-60 sekund, a następnie układamy na tarcie. Bekon kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie rozkładamy na tarcie.Tartę pieczemy około 15 -20 minut.
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?