Quiche z gruszkami i boczkiem

Na przekąskę w sam raz!

Składniki dla: 12 osób

Składniki

  • 1,5 szkl. mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 50 dag dyni (np. hokkaido)
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 gruszki (około 25 dag)
  • 1/3 szkl. soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania

1. 100 ml mleka podgrzej, by było letnie. Rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru. Mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, zrób wgłębienie, wlej mleko z drożdżami. Zasyp mąką i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.  

2. W tym czasie dynię obierz, miąższ oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Na patelnię wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Wlej sok z cytryny, wymieszaj. Do karmelu włóż gruszki, smaż 3 min. Przełóż na talerz, wystudź.

3. Do mąki wbij 2 jajka, wlej oliwę i mikserem z końcówką haka wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw na 50 min w ciepłe miejsce. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż, ostudź. 

4. Na patelni rozgrzej masło, włóż 2/3 dyni. Chwilę smaż, wlej bulion i duś, aż dynia się rozgotuje. Osącz ją na sitku. Piure ostudź, wymieszaj z cynamonem, resztą jajek i mleka. Okrągłą formę wyłóż pergaminem. Posyp 1/2 boczku. Wyłóż ciasto. Na to połóż piure dyniowe i gruszki. Posyp resztą boczku i dyni. Piecz 1 godz. w 175 st. Udekoruj 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje