Quiche z gruszkami i boczkiem
Na przekąskę w sam raz!

Składniki
- 1,5 szkl. mąki
- 7 łyżek cukru
- 1 szkl. mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 50 dag dyni (np. hokkaido)
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 2 gruszki (około 25 dag)
- 1/3 szkl. soku z cytryny
- 4 jajka
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- tymianek do dekoracji
Sposób przygotowania
1. 100 ml mleka podgrzej, by było letnie. Rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru. Mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, zrób wgłębienie, wlej mleko z drożdżami. Zasyp mąką i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.
2. W tym czasie dynię obierz, miąższ oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Na patelnię wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Wlej sok z cytryny, wymieszaj. Do karmelu włóż gruszki, smaż 3 min. Przełóż na talerz, wystudź.
3. Do mąki wbij 2 jajka, wlej oliwę i mikserem z końcówką haka wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw na 50 min w ciepłe miejsce. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż, ostudź.
4. Na patelni rozgrzej masło, włóż 2/3 dyni. Chwilę smaż, wlej bulion i duś, aż dynia się rozgotuje. Osącz ją na sitku. Piure ostudź, wymieszaj z cynamonem, resztą jajek i mleka. Okrągłą formę wyłóż pergaminem. Posyp 1/2 boczku. Wyłóż ciasto. Na to połóż piure dyniowe i gruszki. Posyp resztą boczku i dyni. Piecz 1 godz. w 175 st. Udekoruj